За първи път в Теменуга организираха мевлид за здраве и берекет

    Над 200 души от ардинското село Теменуга и изселници, които пристигнаха от Турция участваха в мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе за първи път след демократичните промени у нас. Инициативата е на кмета Ерджан Мурадов.

    Местни духовници, водени от имамина на Ябълковец Съдкъ Хасанов и Неждет Юсеин от Гърбище прочетоха айети от Корана и се помолиха за здраве и берекет.
    Всички присъстващи бяха нагостени с 2 казана пилаф, приготвен от изселника Хълми Мюмюн. Продуктите за вкусното ястие бяха дарени от изселниците Рамадан Ислямоглу и Ерджан Мутлу.

    Чрез съдействието на Ридван Алтънай от Теменуга на всички присъстващи бе раздадени халва „Татсан”, дарена от Исмет Кадайъфчъ от Къркларели.

    „Толкова много хора на едно място не е имало тук повече от 20 години. Радвам се, че местните хора, които се разпръснаха по света, намериха време, за да дойдат отново в родния си край. Целта на мероприятието е да съберем на едно място поне веднъж през годината близки, роднини и познати от селото”, заяви кметът на Теменуга Ерджан Мурадов. Той уточни, че е приготвил специален плакат за изселниците с надпис на турски език “Добре дошли в Теменуга”.

    Гости на мевлида бяха ръководството на община Ардино.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини