ЕЦБ беснее след обиск на словенските власти

Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги протестира пред правителството на Словения след следствени действия на полицията в Словенската централна банка, при които е иззета конфиденциална информация на ЕЦБ, съобщава „Франс прес”.

Днес ЕЦБ публикува на страницата си две писма на Драги, които са адресирани до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словенския държавен прокурор Звонко Фишер.

В писмата Драги отбелязва, че е бил информиран за операцията, провела се в сряда, от гуверньора на централната банка на Словения.Той добави, че полицията е иззела информация от вътрешната мрежа и техника на Словенската централна банка.

Според местни медии следствените действия са свързани с възможни нередности по време на проверка в банката на страната през 2013 година.

Официално протестирам срещу подобно незаконно изземване на информация на ЕЦБ и призовавам словенските власти да поправят това нарушение”, пише Драги, аргументирайки се, че информацията е защитена според закон на ЕС, който гарантира специален имунитет на ЕЦБ.

Действията на словенската полиция поставят под въпрос изпълнението на задачите на Словенската централна банка, добави той и предупреди, че ЕЦБ ще предприеме правни действия според словенското право.

Полицията в Любляна потвърди, че е проверила четири места във връзка с четирима души, заподозрени в „престъпни действия в банковия сектор”. Няма задържани към момента, допълват от полицията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини