Намаляват пожарите и спасителните дейности в областта през тази година

За първото шестмесечие на 2016 г. В РД „ПБЗН” - Кърджали са регистрирани общо 400 излизания с противопожарна техника /за сравнение - през първото шестмесечие на 2015 г. са регистрирани 871 излизания/. Броят на възникналите през отчетния период произшествия спрямо този за 2015 г. е намалял повече от 2 пъти. Пожарите за полугодието са 149 срещу 186 през същия период на миналата година. Повече от два и половина пъти са намалели и спасителните дейности – 210 за полугодието сега срещу 596 за този период през миналата година.

При пожарите по отрасли водещ е делът на „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 46 процента от общия брой пожари, следван от пожарите в отрасъл „водопровод, канализация, сметосъбиране“ – 20 процента от общия брой.

При пожарите водещи причини са „небрежност при боравене с открит огън“ с 43,6 процента, следвани от „неправилно ползване на отоплителни уреди” – с 36,2 процента от общия брой пожари.

Най-натоварена в оперативно отношение за първото шестмесечие на 2016 г. е РС „ПБЗН” - Кърджали с 59,2 процента от общия брой излизания.

През отчетния период при пожари са пострадали четирима граждани. За сравнение, през същия период на 2015 г. при пожари са загинали двама граждани и са пострадал петима.

По линия на държавния противопожарен контрол през първото шестмесечие на 2016 г. са извършени 28 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 284 обекта, тематични в 677 обекта. Съвместно с други служби на МВР и ведомства са проверени 57 обекта.

През отчетния период са връчени 324 разпореждания, 28 протокола от комплексни проверки, 7 уведомителни писма. От проверките са констатирани 854 нарушения. Предписани са 790 мероприятия.

За нарушения на пожарните правила и норми през периода са съставени 60 акта за административни нарушения. Приложените принудителни административни мерки са 26.

На територията на РД «ПБЗН» - Кърджали през първото шестмесечие за 2016 г. са контролирани 342 новостроящи и реконструиращи се обекта, при 376 за първото шестмесечие за 2015 г.

Разгледани са 34 проектни документации, издадени са 33 становища за съответствие на инвестиционен проект и 1 решение за отказ за издаване на становище. За сравнение с предходната година, през първото полугодие са издадени 50 становища и 12 броя решения за отказ за издаване на становища.

Извършени са 113 проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти. В заповедните книги на 12 обекта за констатирани нарушения са вписани предписания. Има съставен 1 брой  акт за установяване на административно нарушение по Закона за устройството на територията. Изпратени са 4 уведомителни писма.

През първото шестесечие на 2016 г. служителите на РД «ПБЗН» са взели участие в 22 броя държавни приемателни комисии.

Извършени са 36 проверки на аварийното планиране и технико - експлоатационно състояние на потенциално опасни язовири и зоните до 500 м след язовирните стени. Проверени са и 1 хвостохранилище, Водното огледало и 1 ВЕЦ.  

През първото полугодие на 2016 година е извършена 1 съвместна проверка на обект с висок рисков потенциал – „Горубсо Кърджали”АД, за изпълнението на условията в разрешително от МОСВ. Направени са 6 проверки на промишлени предприятия с опасни химични вещества, 35 проверки на бензиногазстанции и 11 проверки на складове-депа за пестициди с изтекъл срок на годност.

Превантивният контрол включва 34 проверки на аварийната готовност на обекти с масово пребиваване на хора и сгради за обществено обслужване.

На територията на РД „ПБЗН” - Кърджали са регистрирани две „доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последици от тях” в Крумовград и Джебел, с численост съответно от 15  и 10 души.

Доброволците в Крумовград и Джебел са оборудвани със защитни пожарникарски облекла, защитни обувки, защитни пожарникарски каски и лични предпазни средства.

За община Ардино целият комплект от документи за сформирането на доброволно формирование е изпратен до ГД „ПБЗН”-МВР за регистриране и получаване на персонални идентификационни номера на доброволците. За общините Момчилград, Черноочене и Кирково формированията са в процес на окомплектоване и сформиране.

Продължава работата с МПО “Млад огнеборец”. През учебната 2015/2016 г. бяха сформирани 38 отряда (с един повече от предходната) и членска маса от 458 ученици - с 16 повече от предходната година .

През месеците март и април бяха проведени 7 общински и едно областно ученически състезания „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации’2016” с участието на 33 отбора и 239 участника.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата - 2016” участваха 282 деца от областта, като в областния кръг бяха допуснати 209 рисунки, а 21 бяха наградени. Експонирани бяха изложби от областния и общинските кръгове за детската рисунка.

Регионален пресцентър на МВР

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини