По-добри условия за живот в затворите биха намалили насилието, твърди зам.-министър

По-добри условия за живот са необходими, за да се преодолеят проблемите в затворите, в това число и насилието. Трябва да има по-добри условия за живот, осигурена жилищна площ, санитарен възел, светлина, заяви в интервю за "24 часа" зам.-министър Красимира Филипова.

Другата критика от Европейския съд по правата на човека в Страсбур е, че в България няма ефективно вътрешноправно средство за защита на лишените от свобода. Идеята е всеки да може директно да се обърне към орган, в случая сме избрали това да е административният съд по местоизпълнение на наказанието, пояснява зам.-министърът.

Когато няма необходимите 4 кв. м или няма достъп до светлина, изолиран е, да може да се защити, да поиска съдът да каже на затворническата администрация да му осигури условия.

Според Филипова правосъдното министерство ще успее да осигури препоръчваните 4 кв. м на всеки затворник. "Постоянно актуализираме капацитета. След като приключим всички ремонти, се надяваме да успеем до 1 декември", заяви тя.

Очакват увеличение на жалбите, тъй като специално изискването на всеки лишен от свобода да се осигурят 4 кв. м не беше действаща разпоредба. Критиките на Комитета против изтезанията основно са били към затворите във Варна и Бургас, посочени като най-пренаселени.

Не се предвижда нов затвор около София. В резултат на анализите е преценено, че за момента проблемите може да бъдат решени най-бързо чрез преустройства и ремонти.

Относно престоя на Йосиф Йосифов-Йоско от Сливен за 2,5 г. в болница вместо в затвора зам.-министър Филипова обясни, че се води дисциплинарна проверка срещу две длъжностни лица.

"Установиха се нарушения на закона. Не може да има такъв продължителен престой в болница. Всяко лечение има временен характер. Да стои 2,5 г. и това да му се брои за изтърпяване на наказание, е недопустимо", обясни зам.-правосъдният министър Красимира Филипова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини