Жители от Падина организираха мевлид

Изображение 1 от 6

    В деня Арифе, в навечерието преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам в новопостроения навес за извършване на погребален ритуал над съществуващата чешма до входа на гробището в махала „Байчева река” към ардинското село Падина се проведе мевлид за здраве и берекет.Религиозният ритуал се организира за десета поредна година с финансовата подкрепа на жителите на махалите “Байчева река” и „Узунова махала”.

    Имаминът на местната джамия Шакир Местанов направи молитва за всички починали от селото. Всички присъстващи бяха нагостени с 2 казан пилаф, приготвени от Ахмед Ибрямов и Атанас Узунов. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи.

    В местното гробище в махала „Байчева река” има гробове, датирани отпреди 500 години, които са едни от най-старите в района. През 2004 година по инициатива на покойния бивш кмет на Падина Асен Аврамов гробището е разширено. Премахнати са всички саморасли дървета и многогодишна растителност. Изградени са укрепителни подпорни стени. Оградено е с телена мрежа, подменени са коловете й.

    Гости на религиозното събитие бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на местния парламент Сезгин Байрям, зам.-кметът Наско Кичуков. Тук бяха още местните общински съветници Съби Узунов и Веселин Чаушев. Поради ангажименти по организирането и провеждането на мевлид в махала „Стара Падина”, селският управник Камил Кичуков не успя да присъства.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини