Русия изпразва единия от суверенните си фондове, за да покрие бюджетния дефицит

Русия ще изпразни единия от суверенните си фондове идната година, за да покрие бюджетния дефицит, а другият ще намалее с близо една шеста. Това предвижда предложение на финансовото министерство към правителството, до което агенция "Ройтерс" е получила достъп.

Според предложението към края на 2017 г. в Резервния фонд няма да останат пари. От Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) пък ще бъдат похарчени 783 млрд. рубли (10.9 млрд. евро).

Министерството на финансите планира и да увеличи нетното вътрешно кредитиране до 1.29 трлн. рубли (18 млрд. евро)идната година спрямо 300 млрд. рубли (4.1 млрд. евро) тази година, сочи документът. Предложението все още не е одобрено от правителството.

Дефицитът по руския бюджет силно се увеличи на фона на рязкото поевтиняване на петрола от 2014 г. и санкциите, наложени от Запада заради ролята на Москва в украинската криза.

Руските суверенни фондове са предназначени за "черни дни" и трябва да осигурят буфери в случай на поевтиняване на петрола и газа, които са основните износни стоки на страната.

Предложението на финансовото министерство е сигнал, че властите не са успели да намерят спестявания или източници на допълнителни приходи от други места. Освен двата фонда Русия разполага и със значителни златни и валутни резерви, които при нужда може да използва в подкрепа на националната валута.

ФНБ не е предназначен да покрива бюджетен недостиг, а да осигурява изплащане на бъдещи пенсии, като част от него е предвидена и за инвестиционни проекти.

Според предложението на финансовото министерство Русия ще похарчи от него 883 млрд. рубли през 2018 г. и 87 млрд. рубли през 2019 година. Значителна част от фонда вече е инвестирана във финансови активи и насочена към инвестиционни проекти, което ограничава сумите, които могат да бъдат похарчени за покриване на бюджетен дефицит.

Бюджетният дефицит на Русия за първата половина на 2016 г. е в размер на 4.3% от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви преди дни финансовият министър на страната Антон Силуанов.

По прогнозни данни на министерството дефицитът за цялата година ще е с 420 млрд.рубли повече от заложения в бюджета, тъй като рамката е изготвена при средна цена на петрола от 50 долара за барел.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини