Полицай закрива с фуражка камера в патрулка, наказанието му падна в съда

Хасковският административен съд отмени наказание на младши автоконтрольор Георги Барбов от хасковската полиция. Санкцията бе за това, че е закрил с фуражка камерата в патрулния автомобил. Нарушението е извършено в нощта на 1 срещу 2 юли миналата година, а единият от зам.-директорите на ОД на МВР в Хасково му е наложил наказание порицание за 8 месеца.

По време на нарушението полицаят бил на смяна със колегата си Д. Л. от отдел „Криминална полиция“ сектор „Престъпление по пътищата“, който шофирал колата. Влизайки в служебния автомобил в 00:55 часа Барбов метнал полицейската си шапка върху камерата на арматурното табло в колата, където престояла 4 часа и 30 минути. После двамата униформени седнали отзад в автомобила. Фуражка е махната от камерата в 5:28 часа. Защо униформеният е предприел такива действия, само може да се гадае. Нарушението му обаче е заснето от видео камерата в патрулката, на която ясно се виждат действията му. Вещо лице е представил в съда записи от камерата.

Видео камерите в автомобилите на полицията бяха въведени миналата година като мярка срещу корупцията.

През следващия месец е била назначена комисия за извършване на проверка по получените данни и на Барбов е наложено наказание за извършено дисциплинарно нарушение. По-късно той го обжалвал пред Хасковския административен съд, а съдия Ива Байнова отменила наказанието. В решението си от преди дни магистратът не отрича, че има извършено нарушение, но посочва, че има процесуални нарушения при налагане на наказанието на Барбов.

Той обяснил, че не знае поради каква причина камерата не е работила. Пред съда показания дал Д. Л., който казал, че не е виждал колегата му да поставя предмети върху камерата. Заявил още, че във въпросната вечер били на дежурство в село Върбица, на разклона за Чирпан. Цяла нощ нямало улично осветление и било пълен мрак. Светлина се появила едва на развиделяване.

В мотивите на съда е посочено, че наказващият орган не е изпълнил задължението си преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша служителя или да приеме писмените му обяснения. Освен това нямало и мотиви защо на Барбов е наложено именно такова наказание от 8 месеца порицание, което е задължителен елемент към заповедта на наказващия.

Решението на Хасковския съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ка
    Калуди
    48 -1
    11:30, 3 юли 2016
    Срамна работа... има нарушение, а няма кой да проведе законосъобразна процедура за налагане на наказание на провинилия се полицай !!! Сега някой следва да потърси отговорност на този, който е извършил проверката и е наложил наказанието...
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      2 -14
      20:36, 3 юли 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      2 0
      21:29, 4 юли 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Ха
    Ха добър ден Керо
    28 -1
    14:53, 3 юли 2016
    То който влезе в съда и всичко пада.Нещо някъде куца!!!
  • 3
    A
    a
    8 -9
    16:56, 3 юли 2016
    добре е направило момчето,вие какво искате,да ви снимат и да ви вземат парите гербажийте за нищо ли?
  • 4
    Jo
    John
    8 -10
    18:39, 3 юли 2016
    ако видите фуражки на камерите, това е сигнал да ги опънете на предния капак, ще ви оправдаят!
  • 5
    Ня
    Някой не е разбрал
    2 0
    09:28, 5 юли 2016
    Някой не е разбрал за коя камера става дума.
    Освен камерата за нарушения, която стои в полицейските коли, имат и камера, която заснема какво правят и какво си говорят полицаите по време на дежурството.
    Според мен това е просто една търговия с камери, която стигна до върха си в последните години.
    Полицаите нямат право да ви спрат каквато и простотия да извършите пред очите им, ако не са в точката която им е предвидена по маршрута. Длъжни са да обявят къде ще "наблюдават" във всеки един момент, и на останалите части от града могат да с правят мини-ралита!
    А това, какво правят полицаите по време на дежурство, може да се установи по много по-различен начин, с внезапни проверки, проверки под прикритие /така може лесно да се хване и корупция/ без държавата, тоест ние данъкоплатците да даваме огромни суми за камери, и освен това - огромни суми за администрация в София, която преглежда записите по стотици часове всеки ден от всички патрулки в страната! Това е така! Има кой да го върши и то се заплаща!
    Така че на полицая вероятно му е писнало, не че го оправдавам, ама и вие не бихте работили в такива условия. Дали в арестите и затворите има такива камери, или там "спазваме правата на човека" ???
Последни новини