Ахмед Едноръкия замесен и в убийството на български шофьори в Ирак

2004 година беше драмата със сънародниците ни Ивайло Кепов и Георги Лазаров, които бяха обезглавени

Чеченецът Чатаев, когото турските служби за сигурност подозират за организатор на атентата на летище "Ататюрк", е свързан с групировката, отговорна за отвличането и обезглавяването на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 г.

Това сочи справка в Черния списък за борба с тероризма на САЩ, в която Чатаев фигурира от октомври 2015 г., съобщава БНТ.

Чатаев е роден в село Ведено, в чеченската Веденска област, на 14 юли 1980 г. Американските служби го подозират за свързаност с терористичната групировка "Джамаат ал-Тауид ал Джихад", ръководена от Абу Мусаб-ал Заркауи.

През 2004 г. именно тази групировка отвлича край Мосул двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов и ги екзекутира.

По-късно групировката се заклева във вярност на Осама бин Ладен и се преименува в "Ал Кайда в Ирак". Две години по-късно, през 2006-а, се влива в редиците на "Ислямска държава".

Чеченецът, който от 2003 г. е със статут на бежанец и се ползва от убежище в Австрия, през годините е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия, но впоследствие освобождаван.

През 2011 г. България отказва да го екстрадира в Русия с мотива, че Чатаев се ползва със статут на бежанец в Австрия, а Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. забранява екстрадирането на попадналите под нейна закрила. След заседанието на апелативния съд в Пловдив чеченецът е пуснат на свобода.

Според данните на руските правоохранителни органи Чатаев е главният вербовчик на руски граждани в редовете на Ислямска държава и командва специално подразделение за подготовката на терористични атентати в Русия и Европа, съобщава агенция БГНЕС.

Според Черния списък за борба с тероризма на САЩ, Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани, Ахмед Едноръкия...

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    2 0
    20:10, 2 юли 2016
    Досега да се беше именувал конника без глава и да приключи филма за една тъпа пача...
Последни новини