Ученици от Кърджали участваха в симулативен съдебен процес

Изображение 1 от 5

    Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев“ – гр. Кърджали участваха в симулативен процес в Районен съд – Кърджали като поеха всички роли в едно наказателно дело. При изключителен интерес, под ръководството на районни съдии Здравка Запрянова и Дарина Байданова беше разиграно дело от наказателен общ характер за укриване на наркотици. Главни действащи лица бяха учениците от випуск 10. клас, с учител Марина Димова.

    Уважаемият съд, ръководен от съдия Джан Димитров и съдебни заседатели Атанас Стоев и Антония Бънчева, изслуша трима свидетели – полицаите Ангел Коджаманов, Берк Дурмушали и приятелката на подсъдимия Атанас Герджилов – Лиа Спасова. Вещото лице Севги Ватансевер изготви категорична експертиза за произхода на намереното наркотично вещество. В пренията адвокатът Мелисса Христова и прокурорът Ива Недялкова изложиха своите аргументи, като всяка от страните държеше за справедлив изход на делото. Стриктен запис на делото водеше Миглена Георгиева.

    След изслушването на всички свидетели и оглед на фактите съдът се оттегли, за да вземе решение по делото. През това време зрителите в съдебната зала изказваха мнения за срока на присъдата, вината на подсъдимия, процедурите при провеждане на дела от наказателен характер. Двучасовото заседание премина под засилени мерки за сигурност и интерес предвид намереното голямо количество амфетамини – над 33 грама.

    Съдът постанови решение: В името на народа съдът отсъди: 5 години ефективна присъда, 3 години изпитателен срок и 5000 лв. глоба.

    Изборът на темата на делото не е случаен, проблемът с притежанието и употребата на наркотици е на фокус. Подобни прояви помагат на учениците да разберат не само за вредата от използването на наркотични вещества, но и сериозната наказателна отговорност, която носят в случаите, когато имат допир с непозволените от закона опиати.

    Симулативният процес слага край на една успешна програма на Висшия съдебен съвет, благодарение на която учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев“ получиха възможност да бъдат въведени в основите на правното дело и да бъдат практически обучени. В рамките на проекта те попаднаха в реалната работна среда на правораздавателните органи, както и установиха близко сътрудничество между различните институции – училище, прокуратура, съд.

    Източник: bta.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини