Конституционният съд гледа днес възраженията на опозицията срещу Националната здравна карта

По сигнал на 57 народни представители от от БСП, ДПС и "Български демократичен център", Конституционният съд днес ще разглежда част от законовите поправки в реформата на министър Петър Москов.

Съдът ще установи дали са противоконституционни чл. 34а и чл 37а. в Закона за лечебните заведения, които дават право на Националната здравноосигурителна каса да избира партньорите си спрямо потребностите, установени в Националната здравна карта и да сключва договори по критерии, зададени от Министерския съвет. Възражение на подателите е и че има несъответствие на посочените разпоредби с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна.

В чл. 34а от Закона за лечебните заведения се посочва, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на регионалните здравни каси могат да сключват договори само с тези болници или обединения, които отговарят на критериите в наредбата на Министерския съвет. 

Член 37а разпорежда същата справка да се прави и преди издаване на разрешение за лечебна дейност или разкриване на нови лечебни заведения, като се прави допитване до Министерството на здравеопазването. Според поправката в закона, при отрицателно становище инвеститорите ще могат да разкриват лечебни заведения, които обаче няма да имат право да сключат договор с касата или изобщо да се отчитат в здравната карта и здравната система.

При представянето на готовата Национална здравна карта през февруари, министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че целта й е не да икономисва, а да насочи ресурсите за здраеопзване към реалните потребности на населението. Всъщност въпреки първоначалните прогнози картата отчете повече недостиг, отколкото излишък на болнични легла и медицински кадри. Само в големите градове и в определени специалности има свръхпредлагане.

Според депутатите от опозицията, дали текстовете на Конституционния съд, те противоречат на принципите на правовата държава за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване и държавния контрол върху всички лечебни заведения.

Това е вторият закон от реформата на Москов, оспорван в КС от народните представители от БСП и ДПС в парламента. Първият - Закона за здравното осигуряване, беше критикуван заради поправката в чл. 45, която поделяща услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет.През март Съдът определи текста за противоконституционен, защото е неясен. В отговор министърът на здравеопазването обяви, че ще редактира и ще конкретизира спорния текст и ще го внесе за гласуване отново.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини