Повече от половината регистрирани в Бюрата по труда в Кърджалийско са трайно безработни

Над 50 на сто от регистрираните безработни в област Кърджали са трайно незаети, т.е. са на борсата повече от година. Това отчете Метин Хафъзсалим началник отдел "Посреднически услуги" в дирекция "Бюро по труда" - Кърджали.
Той допълни, че само за бюрото в Кърджали трайно безработните са 34 на сто. В региона към края на май регистрираните хора без работа са близо 7 600, от които над 3 800 повече от 12 месеца. За дирекцията в областния град броят на регистрираните е близо 2 600, от които около 900 трайно неангажирани с трудова заетост. В същото време само за изминалата седмица бюрото в Кърджали е обявило 312 свободни работни места, 14 от които за висшисти и 206 за хора с основно и по-ниско образование. 
Като основна причина за големия брой незаети места на фона на също големия брой безработни, Метин Хафъзсалим посочи несъответствието между търсене и предлагане. Близо една трета от обявените места в региона са от шивашкия бранш, с изискване за млади и енергични хора, а болшинството от трайно безработните са на възраст над 55 години, допълни Хафъзселим. Той изтъкна и друг фактор - че голяма част от регистрираните в Бюрото са от малките населени места, а работодателите в повечето случаи не осигуряват транспорт.

Източник: bta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини