Тротоарното право в Кърджали поскъпва четири пъти,удря заведения и търговци

Т.н.тротоарно право поскъпва четири пъти в Кърджали,след като днес местния парламент в Кърджали приеме предложение на кмета инж.Хасан Азис за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси и цени на услугите на територията на общината.Желанието на общината е да увеличи приходите и да ги направи съизмерими с тези на други областни центрове.Освен това се цели ограничаването на търговска дейност по тротоари,площади и улични платна.

  По предложение на градоначалника увеличения има и за четирите зони в града.За първа,която обхваща идеалния център от 90 ст.на кв.м.,таксата за ползване на тротоари и площади скача на 4 лв. на ден.За месец сумата се увеличава от 18 на 50 лв.на кв.м.Когато търговските обекти се намират до природни или културни забележителности те трябва да плащат на ден по 4 лв.на кв.м.,а на месец 50 лв.По празници таксата в първа зона за търговски акции е определена на 2 лв.на кв.м.Търговците на мартеници обаче,ще трябва да се бръкнат за по 5 лв.на кв.м.дневно.

Новите такси ще засегнат основно съдържателите на заведения, ползващи тротоари и площади.Вероятно това ще доведе и до покачване на цените или фалити.

Към съдържателите на заведения са адресирани и други промени в Наредбата.Така за разрешително за промяна на работното време за седмица ще се плащат 40 лв.,а за година-250 лв.

Георги Кулов 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ка
    каун
    0 -2
    08:22, 23 юни 2016
    Докато в Кърджали таксата е била 90ст в Хасково е 10лв. ,сега с 4кратно увеличение пак е 2пъти по евтина.
  • 2
    Ми
    Милена
    2 0
    14:35, 23 юни 2016
    Аххх прости сте кауните и такива ке си останете.Кърджали е светлинни година назад от всяка една община в България, а да не споменавам колко сме задлъжняли на институциите и Държавата.

Още новини

Последни новини