Учител: 10% увеличение е унизително малко

„10% за мен е унизително малко като процент, но по-добре с тях, отколкото без тях”, заяви пред Нова телевизия Емил Джасим, учител в 18-то СОУ „Уилям Гладстоун” в София. 

Той коментира дали и кога ще има увеличение на заплатите на учителите с 10%. Образователният министър Меглена Кунева обяви в неделя, че нарастване на възнагражденията ще има, но в понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че не е запознат с подобна договорка.

„За мен е по-притеснително, че вместо да говорим за истинската реформа в образованието, ние отново говорим за пари. Това ли е най-важната тема в образованието? Това ли е спънката, която не позволява на нашите деца да бъдат конкурентоспособни и функционално грамотни? Притеснява ме изместването на фокуса на темата за образованието”, коментира Емил Джасим.

„Когато се казва датата, когато заплатите ще бъдат увеличени и то без да има договорка, значи има някакъв проблем. Кунева е един от най-опитните политици в България, тя знае какво говори и кога и какво трябва да каже. Друг е въпросът е, че минималната крачка е нашите училите да получават повече от средната работна заплата в страната. За да се случи това са нужни повече от 250 милиона лева. Нужни са между 350 и 500 милиона лева”, коментира бившият образователен министър Сергей Игнатов.

„Парите за 2017 година тепърва ще се договарят”, убедена е Надежда Николчева, директор на 31-во училище „Иван Вазов” в София. 

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    has
    0 0
    11:28, 21 юни 2016
    По време на моето детство, Учителят бе авторитета с главна буква! Сега състоянието на училищата е такова, каквото е и обществото ни, отношението към учителя, такова както към всички авторитети, доколкото ги има. Не мога да разбера, след като има "глад" за учители, говори се за вдигане на заплатите (абсолютно правилно) защото няма учители, защо тогава директорите могат да ги пенсионират, при навършване на възраст за предварително пенсиониране? Има ли или няма учители, или това е само за "разчистване на сметки"? А Директорите, които също са навършили тази възраст и те ли избирателно ще се пенсионират? Разбира се, знае се че назначените Директори в годината на управление на БСП, всички бяха само техни кадри и с това "качество" спечелиха конкурсите...............
Последни новини