Фалитът на КТБ - в основата на двойното увеличение на загубите на бизнеса

Една година, двойно увеличение - това сочи печалната статистика на загубите на българския бизнес за 2014 година. Данните са на Националната агенция за приходите (НАП) и обхващат декларираните от фирмите резултати и корпоративни данъци.

Една от основните причини за загубите е фалитът на КТБ. С най-голямо влошаване в групата на непечелившите отрасли е секторът "Финансови и застрахователни дейности". Тук загубите за 2014 г. са 4,7 млрд. лв. при едва 300 млн. лв. за 2013 г. Въпреки това секторът остава като цяло на печалба - с 1,18 млрд. лв. Наред със сриналата се банка в групата на губещите влизат компании от енергетиката, туризма и т.нар. административни и спомагателни дейности. Декларациите, които са получени и обработени в НАП през миналата година, показват, че загубите, отчетени от стопанския сектор, са се увеличили от 5,7 млрд. до 11,5 млрд. лева. Има фирми, които и в предишни кампании са показвали пред НАП "отрицателни печалби", а други са били на печалба в предни години, пише в. "Сега".

За радост успешните български фирми също са увеличили резултата. Спрямо година по-рано общо обявените от бизнеса печалби за 2014 година са нараснали с 1,2 млрд. лв. до 16,5 млрд. лв. Сектор отличник е преработващата промишленост, където има най-солиден годишен ръст на печалбата - от 2,8 на 3,3 млрд. лева. Все пак не всички компании от тази индустрия процъфтяват, защото част от тях са приключили 2014 година на минус - декларираните загуби са за общо 860 млн. лева, но окончателният резултат на отрасъла е положителен.

Сравнението на декларирани загуби и печалби показва, че някои сектори се оказват на минус. Изработените печалби в областта производство и разпределение на електро- и топлинна енергия - 471,9 млн. лв., не успяват да надхвърлят декларираните загуби от 812,6 млн. лв., като тук влошаването спрямо 2013 г. е особено рязко.

Подобна е равносметката и за хотелите и заведенията. Част от фирмите в туризма са заработили 233,5 млн. лв. печалба, но пък останалите са излезли на 283,2 млн. лв. загуба, което е със 100 млн. лв. повече спрямо предната година.

Общата картина при агенциите за недвижими имоти е още по-противоречива. Успешните брокерски компании са постигнали малко над половин милиард лева печалби, но другата част от търговците са на почти 1 млрд. лева загуба - 952,4 млн. лв.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ма
    Малинов
    2 -1
    23:04, 20 юни 2016
    А къде са виновниците за тази стряскаща статистика? Изминаха 2 години след източването на КТБ, а все още няма осъдени. На всичко отгоре Цветан Василев тъне в лукс в съседна Сърбия и не му дреме за последиците от сгромолясването на неговата пирамида.
  • 2
    Ма
    Мартин
    1 -1
    23:18, 20 юни 2016
    Две години без присъда за фараон Цветан Василев! 2 години луксозен начин на живот за Василев! Дали му е зле?
  • 3
    Ли
    Лили
    0 0
    08:34, 21 юни 2016
    Ами нищо чудно. Василев завлече толкова милиони, голяма част от които оборотни средства на много фирми.
  • 4
    An
    Ani
    2 0
    18:28, 21 юни 2016
    Добре ,излишно е да ни казват неща които са ни ясни вече .Кога виновниците като Цветан Василев ще бъдат осъдени?
  • 5
    Фи
    Филипа
    0 0
    21:39, 22 юни 2016
    Всъщност фалитът на КТБ няма много общо със загубите на бизнеса. Той бе логичен завършек на една ограбена от основния си акционер банка. Загуби няма, а има откраднати пари и активи. Комисията за незаконно имущество, намери такова във Василев на стойност над 2 млрд. лв. Ако това държавата успее да си го прибере, загубите значително ще намалеят. Да не говорим и че има още активи в банката, които Василев не е бил имал време да завлече и изкара от капитала й. С много усилие и труд всичко това може да се върне обратно и да не се отчитат загуби за бизнеса. За съжаление обаче този процес ще бъде доста дълъг във времето и с неясен край. Както е тръгнало Василев накрая може да се окаже и невинен без дори да имал нещо общо с банки.
Последни новини