Близо 200 деца от социални домове в Кърджали ще посетят безплатно спектаклите на Цирк „Балкански"

Около 200 деца и възрастни от социални домове, и хора инвалиди от Кърджали, ще могат да посетят безплатно спектаклите на Академичен цирк „Балкански”, който гастролира за първи път в родопския град. Това съобщи на нарочна пресконференция, проведена в центъра на манежа на шапитото, заместник-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова. В пресконференцията участва и президентът на цирка и негов основател академик Александър Балкански. 
Той е впечатлен от самия град Кърджали, където не е идвал от 1959 година, от топлия прием от страна на кмета инж. Хасан Азис, зам.-кмета Елисавета Кехайова, която се е ангажирала да съдейства при осъществяването на благотворителните намерения на трупата, както и на други служители на община Кърджали. По този повод той изрази своята огромна благодарност към ръководството на общината за съпричастието им към стойностни публични събития, чиято основна цел е културното обогатяване на нацията. 
От самото начало на своята дейност – вече 16 години, лично по негова инициатива, дирекцията на цирка работи по специална благотворителна програма, според която се канят деца и възрастни от социални домове, инвалиди и хора с ментални проблеми да посетят безплатно спектаклите му. Тази програма ще бъде реализирана и по време на четиридневното гостуване на Академичен цирк „Балкански” в Кърджали. 
Корените на тази благотворителна програма се крият 200 години назад във времето, когато цирковата фамилия Балкански докато се продавали на касата на цирка в руския град Самара билети, пред него в големи казани са правили борш и други ястия и са ги раздавали на бедните хора. „Няколко години след това дядо ми е награден с ордена „кавалер” от руския цар”, разказа Александър Балкански. По думите му в днешно време тази благотворителност продължава, само че вече на бедните, инвалидите, децата и старците, навсякъде по света, където гостува цирк „Балкански”, се осигуряват безплатни спектакли. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини