Пак паника в САЩ, Dow Jones се срива

Изминалата борсова сесия в САЩ премина под знака на паниката. В последния час на търговията акциите буквално се изсипаха и сринаха индекса Dow Jones със 7 на сто, като анализаторите посочват като причина за това преминаването на показателя под нивото от 9 000 пункта.

Мащабните разпродажби са следствие на страховете за бъдещето на финансовите пазари и развитието на кредитната криза. Това превърна вчерашния ден, който се явяваше годишнина от последния рекорд на Dow, в един от най-тежките моменти в историята на американския фондов пазар. Индексът се срути с 679 пункта до 8 579 пункта, регистрирайки седмо поредно понижение.

Вчерашното понижение беше шести пореден трицифрен спад за Dow, а негативната му серия е най-дълга от 2002 година насам. Мрачната картина се допълва от спада на индекса за последната година, който възлиза на 39 на сто.

Другите основни индекси на американската борса също потънаха вчера. Широкият индекс S&P 500 падна със 7,6 на сто до 909 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се понижи с 5,5 на сто до 1 645 пункта.

Като цяло вчерашният ден вървеше доста спокойно за борсите в САЩ, като активността беше дори по-ниска от обикновено, съобщават от АР. Основната новина през деня бяха плановете на правителството да придобие дял в част от банките в страната, което не беше прието положително от пазарите.

Спусъкът на разпродажбите обаче е бил натиснат със съобщението, че кредитният рейтинг на GM се обсъжда и може да бъде понижен. Допълнително ускорение на разпродажбите е дало и преминаването на психологическото ниво от 9 000 пункта, което е отключило още по-мащабни изсипвания.

През последните четири седмици водещият американски индекс е паднал с 21 на сто, като през този период са регистрирани 19 сесии със спад от по над 100 пункта. В две от сесиите са отбелязани понижения, влизащи в топ 3 на спадовете, в момента стойността на индекса е с едва 1 300 пункта над ниската си стойност от пропадането на пазарите след терористичните атаки от 11 септември 2001.
Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини