И все пак част от Lehman намери купувач

Най-голямата английска банка Barclays Plc. закупи отдела на Lehman Brothers, който се занимава с инвестиционен бизнес само в САЩ, съобщи Bloomberg. Това става няколко дни, след като от банката решиха да не купуват цялата фирма.

Сделката е на стойност 1,75 млрд. долара, от които едва 250 млн. са в кеш за самия бизнес на Lehman и 1,5 млрд. са за сградата и операционните центрове в Ню Йорк на банкрутиралия инвестиционен банкер.

При теза цена Barclays сключват изключително добра сделка, коментират анализатори, тъй като това е цената на Sanders Morris Harris Group Inc., които са инвестиционни банкери в Тексас със екип от едва 617 човека.

Частта, продадена от Lehman, включва бизнеса с акции, облигации, проучвания, консултации при сливания и придобивания, форекс и суровини.

Освен като търговска банка, Barclays имат инвестиционен бизнес в Лондон– Barclays Capital. Целта на сделката днес е явно стремежът на банката да разшири дейността си в Северна Америка. Вчера книжата на Barclays паднаха с 2,5 на сто, което все пак бе по-малко от спада на останалите банки, измервани чрез индекса FTSE 350 Banks, който се понижи с 3,9 на сто.

Инвестиционната част на Barclays в Лондон има 16 000 служители и допринася за около 16 на сто от печалбите на цялата институция.
Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини