Скорост 13 милиона на ден

По 13 милиона на ден ще харчи правителството, за да изразходи за трите месеца до края на годината 1,2 милиарда лева от бюджетния излишък. Лидерите на тройната коалиция обаче не дадоха точна сметка за какво ще отидат парите, които трябва да се изхарчат с такава завидна фискална скорост.

Съветът на управляващия троен съюз реши вчера след тричасова сбирка в резиденция „Лозенец" само общата сума за разпределяне. В момента по данни на финансовото министерство, излишъкът е 4,2 милиарда лева. 3 милиарда по правило ще бъдет внесени във фискалния резерв. Не излезе информация от сбирката, ако не за точни разчети, то поне за договорени направления, накъдето ще се насочат милионите. Имало само принципна договорка сумата от 1,2 милиарда лева да се раздели в два пакета -социален и инфраструктурен, най-вероятно в съотношение 60:40.

Това означава 720 млн. лв. за социалния пакет и 480 млн. лв. за инфраструктура.
Имало и още една договорка - парите, които евентуално не бъдат изхарчени по двата пакета, няма да се заделят в резерва, а ще бъдат автоматично прехвърлени в Сребърния фонд за пенсии.

По неофициална информация прогнозите били сумата в него към края на годината да достигне 1 млрд. лева, пише днес вестник 24 часа. В проектозакона за създаването на този фонд обаче е предвидено в него да влезе 25% от излишъка за годината, напомня изданието.
Това щял да бъде основният коз и на опозицията, и на НДСВ да искат свиване на двата пакета и вкарване на повече пари във фонда за пенсии, прогнозира шеф на парламентарна комисия.

Съветът на коалицията назначи работна група от 6-има заместник-министри, под ръководството на финансовия министър Пламен Орешарски. Бил им даден срок до 15 септември да са готови с разчети и обосновки.

Според източник от финансовото министерство на групата били посочени само макроограничители. За социалния пакет било записано „приоритетно за социални плащания, здравеопазване и образование". Идеята на БСП да поеме разходите за почивка на 5000 пенсионери не била обсъждана въпреки очакванията, че тя може да скара НДСВ и БСП. Формалното основание било отсъствието на социалния министър Масларова.

Най-малко спорове имало по инфраструктурния пакет. Той щял да се насочи с предимство към довършването на автомагистрала „Тракия" и ако останат пари, и има готовност, да се финансират и други пътища. „Ако дадем 350 млн. лв. за „Тракия", жълтите ще настояват разликата от 70 млн. лв. автоматично да отиде в Сребърния фонд". Участници в срещата твърдят, че в резиденция "Лозенец" изобщо не са коментирани парите, с които ще се компенсират спрените от Брюксел средства.
Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини