Очертава се средно 4+ на матурата по БЕЛ

Първите резултати от прегледаните 20% от зрелостните изпити по български език и литература дават среден резултат 60-62 точки (от 100), което се равнява малко над 4 по старата скала.

Това съобщи образователният министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
Ако данните от тази извадка се запазят, ще се опровергае твърдението, че въпросите са се сторили фасулски на децата, коментира министърът. Близо половината от децата въобще не са писали текст за любовта и красотата в "Шибил".

Проблемът е, че много дълго внушавахме на децата, че за да имат добри резултати по литература, трябва да наизустят теми и да разполагат с набор от ключови думи и фрази, каза Вълчев. Добрата новина от матурите до момента по думите му е, че нямаше бъркотия, организацията беше добра и никой от децата и квесторите не се обърка къде и кога да се яви за изпита.
Вече се приема в обществото основната цел на държавните зрелостни изпити, които са част от външното оценяване и губи основания позицията на тези, които са очаквали "МОН да сбърка, ние да му се присмеем и с това да се приключи". Според Даниел Вълчев за да се подобри още организацията на матурите, трябва да се привлекат повече обществено ангажирани хора отвън, да не се разчита само на просветните кадри. Той е категоричен, че предприетите мерки за ограничаване на частните уроци са правилни.
Доказа го изпитът по литература - това, което питаме децата, е същото, което пише в учебника, т.е. от учениците се иска да слушат в час, да четат и да учат. Със сигурност не частните уроци ще им помогнат, обобщи просветният министър.
Двете задължителни матури за зрелостниците - по български език и литература и по предмет по избор, минаха на 1 и 3 юни. Следват изпитите по избор на предмет.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини