На кого са нужни толкова много почивни дни?

Стела Банкова: Много почивни дни накуп не са необходими
София. Много почивни дни накуп не са необходими. Това заяви пред Агенция "Фокус" независимият депутат Стела Банкова по повод твърденията на работодатели, че дългата почивка пречи на бизнеса.
"Обикновените работници не приемат с адмирации тази дълга почивка", твърди Банкова. Тя каза, че е провела множество разговори, в които хора споделили с нея, че си издействали да работят през почивните дни, за да вземат по-голяма надница.
"Това се получава заради ниския жизнен стандарт и невъзможността работещите да отидат да почиват. Обикновеният българин не може по никакъв начин да използва тези дни за почивка", подчерта Банкова.
Вместо да се отпускат толкова почивни дни, трябва да се повишат заплатите на хората, каза депутатът. Според нея има откъде да се вземат пари.
Когато хората имат сносна заплата, тогава можеш да им поднесеш такава поредица от почивни дни, добави още тя.
"Защо са тези свободни дни, когато управляващите са лишили хората от възможността да сложат нещо сносно на трапезата си? Няма я държавата при тази галопираща инфлация. Хранителните продукти са поскъпнали с 25 %. Всичко се прави заради наближаващите избори", каза още Стела Банкова.
По думите й увеличението на пенсиите с 10% било в действителност около 80-90 стотинки допълнително на ден.
Хасан Адемов: Почивните дни по празниците трябва да бъдат максимум три – четири
София. Вместо около седмица може би е по-добре почивните дни по празниците да бъдат максимум три – четири. Това каза пред Агенция "Фокус" председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС Хасан Адемов.
"Вярно е, че има много почивни дни и трудовият цикъл се разкъсва, но решението за това е взето от Министерски съвет. Още повече, че тези почивни дни се отработват", каза депутатът.
Запитан необхохдима ли е промяна на системата, по която работим и почиваме, той заяви че система няма, а кои дни са национални празници се посочва в Кодекса на труда.
"Има такава практика и в други страни, макар и не толкова широко разпространена, да се събират почивните дни. Очевидно е, че там, където има непрекъснат цикъл на производство, е много трудно това производство да се прекъсне. Тогава се налага в празничните дни да се плаща по-високо цената на труда, както е според Кодекса на труда. Може би затова реагират работодателите. Затова може би вместо пет – шест почивни дни трябва да имаме по около три - четири", каза депутатът.
Янка Такева: Твърде дълго държавните институции няма да работят заради празниците София. Необходима е промяна в системата на почивните и работните дни. Това каза за Агенция “Фокус” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Действително, шест дни да не работят държавните институции при настоящото състояние на страната ни – това е твърде много и следва да има някаква промяна. Хората, разбира се, трябва да имат възможност да празнуват Великденските празници, защото те отразяват културата и религията на нашия народ. Но на 2 и 3 май трябва да се работи, след почивния 1 май, каза още Такева. “Ако има съвпадение със събота и неделя, това е друг въпрос, но когато тези два дни не съвпадат с уикенда, нещата трябва да си дойдат в своето си русло. Великденските и Коледните празници трябва се спазват, но другите – национални, официални празници и т.н. е добре да се честват в самия ден, а от следващия ден трябва да се тръгне на работа”, каза Такева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини