Бази на Луната ще приютяват астронавти за половин година

Американската космическа агенция НАСА ще строи бази на Луната, в които астронавти ще могат да прекарват по 6 месеца, предаде Франс прес, цитирайки Карл Валц, един от директорите на отдела за изследователски мисии на НАСА.

Изграждането на базите ще бъде в рамките на проект за завръщането на САЩ на Луната до 2020 г. Лунните бази ще бъдат подобни на Международната космическа станция /МКС/.

Концепцията ще бъде обаче различна. Ще има развити транспортни системи, които ще позволят на астронавтите да живеят на Луната, да работят там, да изградят инфраструктура и да използват лунните ресурси пълноценно, заяви Валц по време на конференция в университета в Маями.

Той допълни, че приоритетите на НАСА са доизграждането на МКС, осигуряване на безопасността на полетите на американските совалки до 2010 г., когато те ще излязат от употреба и ще бъдат заменени с нов кораб, наречен Орион и с нова ракета-носител, наречена Арес.

Сред приоритетите на НАСА освен завръщането на Луната до 2020 г. е и повишаване на човешкото присъствие в Слънчевата система и дори отвъд нея, допълни Валц.

НАСА работи и по замяната на традиционните горива, с които се задвижват корабите й, с нови, алтернативни източници на двигателна енергия. Тази година НАСА чества 50-ия си рожден ден и започна кампания за набиране на млади кадри, припомня Франс прес. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини