Правителството одобри нови мерки относно еврофондовете

Правителството прие План за действие за предприемане на корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителни програми и структурните инструменти на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Целта е да се приложат категорични мерки за преодоляване на идентифицираните слабости при изпълнение на предприсъединителните програми, които биха могли да се мултиплицират при проектите, финансирани от структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

16-те мерки, предлагани от министъра на финансите Пламен Орешарски, бяха обсъдени на оперативното заседание на Министерския съвет на 12 март, след временното спиране на европейските средства по програми ИСПА, ФАР и САПАРД заради разследвания за злоупотреби и конфликт на интереси.

Мерките са свързани със засилване на предварителния контрол при изпълнение на проектите и програмите и на последващия контрол и одит, повишаване на административния капацитет, облекчаване и усъвършенстване на правилата и процедурите за изпълнение на европейските програми и проекти. Реализацията им ще гарантира по-нататъшно усъвършенстване на системата за ефективно управление на средствата от ЕС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини