Виаграта стана на 10 години

10 години се навършват днес, откакто Американското управление за контрол на храните и лекарствата разреши употребата на малкото синьо хапче виагра за борба с еректилната дисфункция при мъжете, или импотентност, както някога беше известен проблемът, предаде ДПА.

Благодарение на таблетката чудо, създадена от учени на американската фармацевтична компания "Пфайзър", половата немощ остана в миналото.

Веществото, наречено силденафил цитрат, всъщност беше създадено през 80-те години на XX в., докато специалистите се опитваха да открият лекарство за увеличаване на кръвния ток към сърцето.

Хората, върху които новото лекарство бе изпитвано, съобщиха за неочакваните му странични ефекти и помолиха да задържат таблетките, останали след края на клиничните изпитания.

Десет години след утвърждаването му за употреба лекарството виагра е една от най-известните лекарствени марки в света и източник на високи печалби.

През първия месец след появата си на пазара то бе изписано 500 000 пъти и предизвика истинска психоза в Азия. Там мъжете плащаха по 100 долара за хапче, преди медикаментът да бъде официално разрешен за употреба в Азия. През 2007 г. виагра донесе 1,7 милиарда долара приходи на "Пфайзър".

Синята таблетка се предписва на близо 30 милиона мъже, а други милиони мъже купуват препарата без рецепта. Виаграта е спасила хиляди бракове и се предполага, че е застрашила хиляди други. Неотдавна бе съобщено, че хапчето за ерекция е спасило живота на момче, страдащо от белодробна хипертония. Доказано е, че много ниска доза виагра пази цветята от увяхване и помага на хамстери по-бързо да преодолеят ефектите от прелитането през часовите пояси.

За мнозина представители на поколението след Втората световна война виагра има значението на контрацептивното хапче, довело до първата сексуална революция преди 30 години. Виагра е в основата на втора сексуална революция в духа и сексуалните нагласи на хората над средна възраст. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини