Уникална изложба на Салвадор Дали

През септември в музея Сакъп Сабанджъ в Истанбул ще бъдат представени почти 270 произведения на испанския художник Салвадор Дали, съобщи агенция Франс прес.

Музеят и фондацията Гала-Салвадор Дали подписаха споразумение за изложбата, най-голямата, която фондацията прави извън Фигерас, Каталония, където е роден през 1904 година големият испански художник.

33 маслени платна, 113 рисунки и 123 графики ще включва изложбата, която ще продължи от 19 септември 2008 година до 19 януари 2009 година. На нея ще бъдат представени също много снимки, ръкописи и документи на художника.

Фондацията Гала-Салвадор Дали е основана през 1983 година от самия Дали с цел представяне и защита на произведенията му. Тя съдържа около 4 хиляди произведения на големия артист, фонд, който според АФП, няма равен на себе си в света.

Музеят Сакър Сабанджъ бе открит през 2002 година в сграда от времето на Османската империя за западния бряг на Босфора. Той има амбицията да се превърне в международен център на изкуството.

Една от последните изложби в цетнтъра, посветена на друг испански художник - Пабло Пикасо, би всички рекорди в Турция, като бе посетена от около 250 хиляди души. През 2006 година в музея имаше изложба на скулптори на Роден, а през тази година е изложена колекция на ислямското изкуство от парижкия Лувър. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини