Приднестровието поиска независимост

Приднестровието поиска признание от международната общност като държава, съобщи агенция „Новости".

Външното министерство на непризнатата Приднестровска молдовска република разпространи изявление, в което се казва, че признаването на Косово има принципно значение, тъй като създава нов модел за уреждане на конфликтите, основан на „правото на народа на самоопределение".

Според изявлението този модел трябва да се прилага при всички конфликти, протичащи при сходни политически, правни и икономически обстоятелства.

В документа се посочва, че по-бързото признаване на независимостта на Приднестровието ще бъде завършек на „мирното и справедливо уреждане на молдовско-приднестровския конфликт" и че така международната общност ще даде своя принос за стабилността и сигурността в региона.

Политическият конфликт между официалните молдовски власти и Приднестровието продължава от 15 години.

Непризнатата Приднестровска молдовска република, с център град Тираспол, беше провъзгласена в началото на 90-те години на територията на няколко района на Молдова, разположени на левия бряг на Днестър.

Проруските тенденции в Приднестровието бяха мотивирани с опасения ,че официалната политика на страната се ориентира към Румъния, от което може да бъдат нарушени правата на рускоезичното население.

Въоръжените стълкновения през 1992 г. завършиха с поражение на легалната армия на страната и фактическо „замразяване" на провъзгласената Приднестровска молдовска република, която до момента не е призната от международната общност.

Припомняме, вчера унгарското малцинство в Румъния поиска автономия, а грузинските провинции Абхазия и Южна Осетия обявиха, че до месец официално ще поискат признаване на тяхната независимост.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини