Компанията "Брус пауър" иска да вземе на концесия АЕЦ "Козлодуй"

Канадската компания "Брус пауър" е изявила желание да вземе на концесия не само спрените от 1 до 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", но и работещите 5 и 6 блок.

Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

"В сряда следобед ще бъде осъществена среща с желаещите да вземат на концесия АЕЦ "Козлодуй" с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров", каза Генов.

Той посочи, че с представители на фирмата вече са водени разговори преди 2 седмици и са им били заявени основните ангажименти, които един бъдещ концесионер би трябвало да изпълнява.

Генов уточни, че това са ангажименти по 1 и 2 блок, които ще бъдат изведени от експлоатация, ангажименти по въвеждането в експлоатация на 3 и 4 блок и по договорите, които вече АЕЦ "Козлодуй" е сключила.

"Държавата ще запази собствеността си върху централата, единственият начин, по който може да се осъществи някакъв договор за АЕЦ "Козлодуй", е отдаване на концесия", заяви Иван Генов.

"Концесионерът ще придобие правото да експлоатира обекта за 35 години, тъй като това е най-малкият срок", добави той.

По думите му за България ще има печалба, защото 3 и 4 блок са "златна кокошка". Генов обаче подчерта, че трябва концесионният договор да бъде сключен добре.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини