Идат фаворитите за “Оскар”

Началото на всяка година започва с раздаване на статуетки в полето на седмото изкуство. От гилдиите на критиците и актьорите, през "Златен глобус" та до най-престижните ­ наградите "Оскар". Въпреки че номинациите за последните все още не са ясни (чакаме ги в края на януари), останалите вече излъчиха своите фаворити, които ще се борят за призове през идния месец. Съдейки по тях, вече се очертаха основните претенденти за статуетки. Със сигурност същите заглавия ще бъдат и в списъците за "Оскар". По стара наша традиция, родните киномани все още не са гледали голяма част от филмите, които обраха най-голям брой номинации до този момент. Затова в пък началото на годината ще има доста богата "Оскарова" реколта. Голяма част от топ заглавията на изминалата година и основни претенденти за призове ще видим именно в началото на 2008 г.
Стартът е особено ударен ­ в първия уикенд на новата година на голям екран у нас се завъртя лентата, обрала най-много номинации за "Златен глобус" ­ "Изкупление". Премиерата бе вчера. Режисьорът на номинирания за 4 "Оскара" "Гордост и предразсъдъци" ­ Джо Райт, отново се събира с номинираната за "Оскар" Кийра Найтли, за да пренесат на екрана един от най-великите любовни романи на модерната литература.
През 1935 13-годишната бъдеща писателка Брайъни Талис (Саоирсе Ронан) и семейството є живеят охолно в разкошно викторианско имение. В най-горещия ден от годината тя ще стане свидетел на серия недоразумения, които ще я накарат да обвини обожателя на по-голямата си сестра Сесилия в престъпление, което не е извършил. Тази грешка разбива живота на влюбените и завинаги променя съдбите на тримата.

На първи февруари ще е премиерата на "Майкъл Клейтън" ­ в главните роли са Джордж Клуни, Сидни Полак, Том Уилкинсон, а режисьор е сценаристът на поредицата за Джейсън Борн. Трилърът разказва за елитен нюйоркски адвокат, известен в своите среди като "Чистачът" ­ защото 15 години замита мръсните дела на своите богати клиенти. Но дори и такъв професионалист, който не се гнуси от нищо, за да си свърши работата, може да бъде застигнат от неуспехи.


Особено силен като премиери ще е осми февруари, когато на голям екран и нас ще се завъртят две хитови заглавия. Едното е "Суини Тод: Бръснарят Демон от Флийт Стрийт". Лентата е дело на топ режисьора Тим Бъртън, а в главните роли са любимите му актьори ­ Джони Деп и Хелена Бонъм Картър. В лентата участва и Саша Барон Коен ("Борат"). Сюжетът разказва за бръснаря Суини Тод (Деп), който е незаслужено изпратен в затвора и се връща, за да си отмъсти. Той убива жертвите си, докато седят беззащитни на стола в бръснарницата му. Собственичка на магазин за пайове (Хелена Бонъм Картър) пък използва тленните им останки, за да приготвя деликатесите си, които се превръщат в хит в Лондон.
Другото запланувано за тогава заглавие е "Войната на Чарли Уилсън". В главните роли са Том Ханкс, Джулия Робъртс, Филип Сиймор Хофман. Филмът разказва истинската история за разглезен конгресмен, двоен агент на ЦРУ и красива богаташка, които провеждат най-мащабната и успешна секретна операция в историята. Техните усилия допринасят за разпадането на Съветския съюз и края на Студената война.
Все още не е ясно кога ще бъдат показани у нас и други две топ заглавия ­ No Country for Old Men на братята Коен и Into the Wild с режисьор Шон Пен. Да се надяваме, че няма да е през лятото.
Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини