НПО обменят опит в обществените консултации,наградиха община Джебел

На 26.04. 2016 год. в София се проведе заключителна конференция по проект „Повишаване ефективността на обществените консултации чрез активно участие на гражданското общество в процеса на вземане на управленски решения”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Този проект е изпълнен от Асоциацията на юристи за развитие на правото в обществен интерес, съвместно със Сдружение „Журналисти за прозрачно управление” и Професионалното обединение на държавните служители. Общата цел на проекта е била насърчаване включването на неправителствени-те организации в процесите по формулиране на политики и вземане на решения.
Първият годишен доклад е имал за задача да оцени механизмите за провеждане на обществени консултации през 2015 г. Тъй като подобен доклад до момента в новата история на България не е правен, в него са намерили място и констатации и оценки, валидни и за предходни години. Поради големия брой общински администрации и значителния обем от данни и информация за събиране, обработка и анализ, настоящият доклад съдържа констатации, валидни и за общините, но те са изключени от индекса за състоянието на обществените консултации. В следващи доклади, особено ако правителството приеме предложението за включване на темата за обществените консултации в доклада за състоянието на администрацията, общините също ще бъдат оценени.
На Министерството на културата се връчва анти-награда за нежелание да се
вземе отношение към провеждащата се обществена консултация.
Специално отличие за най-голям брой обсъдени и взети предвид предложения от обществени консултации е за заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика, като вносител на законопроекта нов Закон за обществените поръчки.
Награди и грамоти получиха кабинетът на министър Бъчварова и зам.министърът на транспорта.
Специално отличие за иновативна община:
Награда за единствената администрация със собствени стандарти за Обществени консултации се даде на Община Джебел . При получаването на грамотата секретарят на община Джебел каза:
“Приемам тази награда като изключителна отговорност и същевременно като признание за дългогодишната работа на целият екип на общинската администрация. Като основа за успешна администрация винаги съм възприемала ефективността и прозрачността. Обсъжданията и консултациите с гражданите и общественността ни помагат да усъвършенстваме дейностите, с които се стремим да подобрим качеството на живот на жителите ни.
Когато участвувате в надпревара или конкурс се стремите да получите признание,награда. Но когато признанието дойде без да сте го очаквали, ненадейно,то удовлетвореността Ви е значително по-голяма. Благодаря на всички участвували при реализирането на този проект и забелязали трудът на моята община. Позволете ми да благодаря на целият екип и на всички служители от общинска администрация Джебел.”

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини