120 кг.експлозив сринаха гордостта на цветната ни металургия-комините на ОЦК

    120 кг от експлозива синател магнум бяха достатъчни за да повалят два от комините на гордостта на цветната ни миталургия в недалечното минало-ОЦК-Кърджали. 80 кг.взрив бяха заложени в 120-ет метровият комин, а 40 кг. в 90-ет метровия. Двата комина бяха съборени в интервал от 4 минути. Първи в 9,12 часа падна големият. Последва го и малкият.Операцията бе уникална, защото големият комин е бил изграден като в него е вписан по-малък 25 метров. 90-ет метровият пък бе повален върху сграда,за да се спестят разрушителни дейности,които биха траели поне два месеца.

    Събарянето на съоръженията се извърши от бургаската фирма „Кремъков Корпорейшън“, доказала се на площадката на „Лукойл“.Президентът и Пенчо Кремъков лично ръководи взривните работи. Те са подготвени за 7 дни. В големия комин с вложени 320 заряда,а в малкия 120. Предварително е направен проект,одобрен от община ,Пожарна и ОД на МВР.

    Взривните работи бяха изчислени много точно. Такова бе изискването на възложителя фирма „Хармони 2012“. Комините се срутиха на предвидените места,подчерта Пенчо Кремъков.

    Във взривяването е използвана най-съвършената „Нон ел“ технология,която е и изключително безопасна. Взривните работи са наблюдавани и от Инспекцията по труда.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини