Походи на здравето и знанието правят в Електрониката по проект

    Походи, съчетани със знания за зравословно хранене, изведоха младите хора от Електрониката сред природата. Инициативите са част от проект „Посланици на здравето”, който се изпълнява в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода” в Кърджали. Проектът се провежда врамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести  2014-2020 г. и е по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерствата на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта и на околната среда и водите, както и Представителството на Европейската комисия в България.

     Учениците от 11 „б” клас направиха походи до близки местности през слънчевите уикенди в края на март и през пролетната ваканция. При един от излетите сред природата най-запалените направиха и риболов, само седмица преди да започне ограничението за улов. Ударението при тези дейности бе върхуиздържливостта, духа и волята, а не върху скоростта и състезателния характер. Целта не бе на всяка цена младежите да преминат маршрутите. Нужно бе  всеки един от тях, преди да реши да участва, да направи трезва преценка за себе си и собствените си възможности  на базата на опита, който има при подобни начинания. След като бяха дискутирали за ролята на движението и спорта и  за здравословното хранене в предходните месеци, сега всеки един беше преценил дали може да вземе участие в преходите и с каква храна да се зареди.  Младите хора не пропуснаха да се погрижат и да оставят чисти местата, на които правиха пикник.

    Слънцето, физическата активност и дори само времето, прекарано в приятелска среда, фокусираха ползите от контакта с природната среда. Досегът с природата е в основата на здравето.  Така младежите от ПГЕЕ  избраха да се заредят с положителна енергия и да превърнат своите слънчеви уикенди в творчески извор, от който да могат да почерпят нови сили и вдъхновение.  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини