Водороден прототип на Audi се зарежда за 4 минути и има пробег 600 км (видео)

CES беше арена на доста автомобилни иновации, но за радост някои от изненадите бяха запазени за автомобилното шоу в Детройт. Например този прототип на Audi – h-tron quattro – кола с водородно задвижване и пробег от 600 километра, за който дори Tesla могат само да си мечтаят. Този автомобил има три резервоара за водород, скрити под седалките и багажника, които могат да бъдат презаредени само за четири минути. Горивната клетка има мощност 110 киловата, а в автомобилът има допълнителни литиево-йонни батерии, които могат да осигурят още 100 киловата, когато е необходимо кратко ускорение. По време на шофиране, батериите се зареждат от спирачната кинетична енергия.

Колата е нещо повече от шампион по обхват – максималната и скорост е 200 км/ч и може да ускорява от 0 до 100 за под 7 секунди, което е доста добро постижение за габаритите на това луксозно изпълнение. Горивната клетка и батериите захранват два мощни електрически мотора, които са монтирани на предния и задния аксел. За да бъдат завършени екологичните постижения на колата има и соларен покрив, който осигурява 320 вата енергия – за ползване към климатика или за допълнителни 1000 километра пробег годишно.

Разбира се, това е прототип, което значи, че няма никакви гаранции, че тази кола ще достигне масово производство, а дори да го направи, едва ли ще запази всички характеристики. Въпреки това, важно е да видим, че големи автомобилни производители опипват почвата на водородните коли.

Източник: idg.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини