Стартира нова програма за младежката безработица

От вчера стартира програма, по която фирми могат да кандидатстват за финансираната с европейски средства за наемане на младежи на работа, съобщиха от Дирекция „Бюро по труда“ - Първомай.

Схемата „Обучения и заетост за младите хора“ се финансира със средства от оперативнта програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Тя ще бъде осъществена на два етапа. В първия етап ще бъде осигурена директна заетост на младежи, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни. С приоритет ще бъдат тези, които са с основно и по-ниско образование и продължително безработните.

Във втория етап ще се осигури обучение и преквалификация, а след това и подходяща заетост. Общата стойност на схемата „Обучения и заетост за младите хора“ за двата етапа е 115 млн.лв.

Работодателите, желаещи да се включат в схемата, могат да подават своите заявки във всички дирекции „Бюро по труда” до изчерпване на финансовия ресурс.

В рамките на първия етап от схемата на работодателите ще им бъдат възстановявани средствата за заплати и осигуровки на наетите от тях младежи за период от 6 месеца, както и ще бъдат поети разходите за наставници в размер на половин минималната работна заплата до 3 месеца.

Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват като подадат заявление за участие в схемата в бюрото по труда в Първомай, ако са регистрирани в общината по постоянен или настоящ адрес. На всеки регистриран младеж ще бъде изготвен индивидуален план за действие.

Повече информация можете да потърсите в Дирекция "Бюро по труда" гр. Първомай на адрес ул. „Орфей” 14.


Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини