Ветроходката Кристина Баракова-Албу с отличие на Фондация „Кор Кароли”

    Вчера във Варна се състоя 36-тата церемония „Златен глобус Кор Кароли”, на която беше връчена преходната награда за най-добро ветроходно постижение, учредена в памет на кап. Георги Георгиев, роден в Кърджали. Общо 7 бяха тазгодишните номинации за наградата. Въпреки че се броят на пръсти случаите, в които призът се връчва на ветроходка, тазгодишният Златен глобус “Кор Кароли” за най-добро българско ветроходно постижение на 2015 г. беше спечелен от Кристина Баракова-Албу (позната като Криша) от Ямбол, ко-шкипер на яхтата “Анка 1”. В 36-ото издание на преходната награда тя, Адриан Албу (Румъния) и синът им Александър (на 10 г.) преодолява 9500 морски мили от Кюрасао до Брисбън в Австралия. За 5 месеца семейството прекосява Карибско море и Тихия океан, посещавайки над 20 острова от 7 държави. Претърпяват сблъсък с кит, скъсване на ванта и повреда на рулевото устройство. Снощи тя и синът й Александър направиха емоционално видеообръщение от Австралия, а Преходната награда от нейно име получи баща й Янчо Бараков от Ямбол,  дългогодишен строител на яхти, който работи по поддържка и ремонт на яхти и до днес.

    Почетни грамоти получиха: Яхта ”Милена” със шкипер Кирил Киров за плаване от близо 9000 мили, кайтбордистът Александър Бачев за забележителните му спортни резултати и класиране сред първите 10 в ранк листа на ISAF за 2015 г., организаторите на Европейското първенство за младежи по ветроходство на клас 420 и олимпийски клас 470 с домакин Яхт-клуб „Порт Бургас”, Яхта „Фурия” с шкипер Румен Котов и екипаж Деян Зайков, Валентин Николов и екипът му. Специалната награда Плакет за значителен принос към българския ветроходен спорт получиха проф. Камен Фильов (състезател, международен съдия,  почетен председател на Българска Федерация по ветроходство и дългогодишен член и председател на редица ръководни звена на ISAF) и Никола Александров (състезател със забележителни постижения в клас „Летящ холандец”, треньор на националния отбор, дългогодишен секретар на БФВ, клубен деятел, обучил и възпитал поколения успешни ветроходци). Наградата за журналистика на морска тематика за 2015 г. бе връчена за журналиста от Радио Варна Румен Генов, който бе и водещ на церемонията.

    Инициативният комитет за издигане на паметник на кап. Георги Георгиев в Кърджали получи специална покана да вземе участие в 36-тата церемония „Златен глобус Кор Кароли”, а Арт движение КРЪГ изпрати Поздравителен адрес от името на всички участници до организаторите и тазгодишните носители на награди. В него се казва: „Скъпи приятели! Морски клуб „Ангел Петров – Йошката”, Яхт клуб по ветроходство „Веселин Вангелов”, Областна организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областният съвет на БЧК, служители на Община Кърджали, Арт движение КРЪГ, граждани и млади хора от Кърджали, и екипът на в. „Нов живот”, ви поздравяват за изключителната кауза да подкрепяте най-добрите ветроходни постижения в страната, като поддържате жива паметта за кап. Георги Георгиев – незабравимият син на Кърджали и на България... Всяко от тези високи постижения задава нов хоризонт за всички нас, където и да сме в България, с каквото и да се занимаваме. Всяко ваше постижение насърчава стремежа към усъвършенстване и към постигане на резултати, които могат да са съизмерими с най-доброто по света, но могат да са резултат на изтощително състезание със самите себе си. Кап. Георги Георгиев зададе стандарт за постигане на ненадминати резултати в състезание със самия себе си, който остава модел за  подражание и до днес.”

    Сред присъстващите на церемонията бяха също синът на кап. Георги Георгиев Иван Георгиев и внучката му Антоанета – също активни ветроходци.  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини