Социални услуги за независим живот оказват в община Черноочене

Общо 65 потребители от района на община Черноочене ще бъдат обгрижвани по спечелен социален проект.

Кметът на Община Черноочене Айдън Осман подписа в София договор за безвъзмездна финансова помощ BG05М9ОP001-2.002-0083 „Социални услуги за независим живот“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура „Независим живот“.

С конкурс ще бъдат назначени управител и социален работник във вече изградения Център за социални услуги в домашна среда по успешно приключилия проект „Помощ в дома“.

Центърът е към Община Черноочене и ще предоставя почасови услуги за лична помощ, социална подкрепа и помощ в комунално-битови дейности. Отделно ще бъдат наети 55 асистенти, психолог и здравен работник, които ще предоставят интегрирани социални услуги по домовете.

На всички кандидати за потребители на социалните услуги по проекта ще бъде изготвенаиндивидуална оценка на потребностите, според която на всеки един ще бъдат предоставени услуги, от които той има нужда.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот и достъпа до услуги на хората с увреждания и в невъзможност за самообслужване, с цел преодоляване на последиците от социалното изключване.

Според кмета на Общината Айдън Осман след старта на новия проект Центърът за социални услуги в домашна среда отново ще гарантира по-висока ефективност на предоставяните услуги.

Прилагането на гъвкави механизми за съчетано почасово ползване на различните социални услуги, ориентирани към индивидуалните нужди на всеки нуждаещ ще гарантира качественото им предлагане от асистентите, смята той.

Община Черноочене от години води последователна социална политика. В последните 4 години са реализирани 4 европейски проекта, по които са обхванати над 100 души в неравностойно положение. Над 60 трайно безработни бяха ангажирани по социалните програми за заетост, уточни Айдън Осман.

Продължителността на проекта „Социални услуги за независим живот“ е 22 месеца, като услуги ще се предоставят 18 месеца. Първите 4 месеца са предвидени за подбор на ръководен екип, асистенти и потребители. Предвижда се услугите, които ще се предоставят по проекта да стартират в началото на второто тримесечие на 2016 г.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини