Световната седмица по предприемачество - 2015

За осма поредна година СОУ „Йордан Йовков“  се включва в Световната седмица по предприемачество. През нея милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческото мислене и поведение в търсене на нови пътища за развитие на своя потенциал. В България Седмицата започна на 16 ноември с прояви в над 70 населени места, включва общо 168 събития в 125 учебни заведения като се очаква над 4500 ученици да участват в инициативите.

    Проявите в СОУ „Йордан Йовков“ насищат седмицата както с разнообразния си характер, така и с богатата тематика. Но главната цел тази година – повишаване на нивото на финансовата грамотност на българските ученици, обединява всички събития. В начален етап от I до IV клас учениците демострират предприемачески умения, усвоени в рамките на СИП Предприемачество. Изключително полезни в това отношения са програмите и учебните помагала на Джуниър Ачийвмънт България, по които се работи години наред в училището. Предприемаческият екип в среден курс проведе на 18 ноември публичен дебат с ученици, преподаватели и родители. Темата „Предприемачеството – мисия, отговорност и предизвикателства“ е особено актуална сега, когато програмите на Джуниър Ачийвмънт предстои да бъдат въведени в средното образование. Целта на проекта е учениците, които не изучават икономика и финанси, да имат възможност да подобрят своята финансова грамотност и познания. Темите обхващат областите: спестявания, инвестиране, кредитиране, застраховане, личен бюджет и др. Очакванията са учениците да бъдат подготвени да вземат финансови решения за собствения си живот, тъй като точно на тях им предстои да излязат съвсем скоро на трудовия пазар. По време на събитието предприемачите от VI, VII, VIII, IX и X клас демонстрираха предмети, изработени от рециклирани материали, които смятат да предложат на Коледния базар в училище.

    Нека всички, които се притесняват от новия предмет Предприемачество в Учебния план, видят как децата усвояват полезни за ежедневието знания и умения, участвайки в реални житейски ситуации. Примерът на йовковци при въвеждането на тази иновация е показателен за линията на прагматична насоченост в съвременното училище. Световната седмица по предприемачество, най-мащабното честване на иноваторите, които стартират свои компании, реализират идеите си, движат икономическия растеж и увеличават човешкото състояние, се превърна в част от календара на СОУ „Йордан Йовков“ - Кърджали.

ИНФО Клуб School days    

Снимки Клуб ФОТОграфия

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини