Гражданско сдружение иска по 20 заплати при пенсиониране и за учителите

Броят на заплатите, които получават при пенсиониране учителите и читалищните работници у нас, още от началото на 2016 година да бъде изравнен с броя на заплатите, които се изплащат и на служителите на МВР, Министерството на отбраната и затворите при напускане на системата, а именно - до 20 заплати накуп, настояват от Сдружение „Междучиталищна партньорска мрежа за развитие".

Редно е занапред читалищните дейци и всички учители в средните общообразователни училища и техникуми в страната да ползват и привилегията всяка година към заплатите им да се добавят по 2 процента за прослужено време, каквато е установената практика от години в силовите ведомства у нас дори и за чиновниците /или така наречените чантаджии/, които работят в тези структури, смятат от неправителствената организация.

Щом днес приемаме за нормално и естествено след 20 години работа в съдебната система бонусът при напускане често да достига сумата от 80 - 100 хиляди лева, разумно и справедливо би било подобни бонуси и социални придобивки да ползват за в бъдеще и работещите в сферата на образованието и читалищните дейци, които се трудят неуморно, като истински апостоли и съвременни будители, за духовното въздигане на българите и за съхраняването на националната ни идентичност, убедени са в Сдружение „Междучиталищна партньорска мрежа за развитие", предаде КРОСС.

Сектор „Сигурност" е важен, тук спор няма, но образованието и културата също са част от националната сигурност, аргументират се от сдружението. Нека и не забравяме, че ролята, приносът на народните читалища за запазването на традициите ни, на българщината, са наистина изключителни, а цялото ни общество е в дълг към работещите в тези културно-просветни институции със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията, изтъкват от гражданското сдружение. Да не забравяме също така, че читалищата ни са не само гнезда на знанието и творчеството, но са и една уникална и характерна българска културна организация, която се заражда още през Възраждането, когато още не е имало нито МВР, нито дори и ДАНС, припомнят от Сдружение „Междучиталищна партньорска мрежа за развитие". Българските читалища преминават през всички промени на обществото ни, съхраняват се и се развиват, а дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата, са в основата на авторитета им. Уникален е и потенциалът на българските читалища да насърчават социалната промяна и да укрепват гражданското общество, те изпълняват и важни държавни културно-просветни задачи, утвърждават се като местни обществени центрове с информационни, социални и граждански функции, имат и все по-активна роля в процеси, подпомагащи изграждането на демократичното местно самоуправление, заявяват от неправителствената организация.

Убедени сме, че Синдикатът на българските учители, Съюзът на народните читалища и синдикатите в сферата на образованието ще подкрепят предложенията ни за въвеждане на изплащането на 20-те заплати при пенсиониране на работещите в училищата и в читалищната сфера още от догодина, както и за включването на този бонус в браншовите колективни трудови договори, допълват от Сдружение „Междучиталищна партньорска мрежа за развитие". Въпросните 20 заплати при излизане в пенсия няма да са подарък, а ще са признание за техния труд, този жест ще допринесе за издигане на авторитета, престижа на учителската професия. По този начин държавата ни ще даде и ясен сигнал, че наистина държи на духовността и че смята да изведе образованието като водещ приоритет, и то не само на думи, защото това е въпрос на бъдещето на страната ни като цяло, отбелязват от гражданското сдружение.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини