Бизнес и синдикати в спор за 420 лева минимална заплата

Работодателите са против административното увеличение на доходите

На днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложението на социалния министър минималната заплата да се увеличи до 420 лв. от 1 януари. Ивайло Калфин се позовава на приетата средносрочна прогноза през април. В последния й вариант се предвижда още заплатата да стане 460 лв. от 2017 г.

След като бъде обсъдено на заседание на тристранката, постановлението за минималната заплата ще бъде гласувано от кабинета. Така и догодина няма да има обективна формула, по която да расте най-ниското възнаграждение. През лятото изтече проект на наредба с критерии, по които да се смята то, но документът така и не беше публикуван официално от социалното министерство. В мотивите си Калфин изтъква, че повишаването на минималната заплата ще допринесе за оживление на потреблението на семействата, както и до по-високи приходи от осигуровки.

Работодателите са против административното увеличение на доходите. Ако се приеме този размер на минималното възнаграждение, то чистата заплата ще е с над 29 лв. над линията на бедността за догодина. Прагът ще е 300 лв. от 1 януари. От 1 юли тази година с увеличението на минималната заплата на 380 лв. нетната й стойност за първи път мина линията на бедността.

Днес социалните партньори ще обсъждат бюджетите на държавата, държавното обществено осигуряване и здравната каса. В бюджета на НОИ осигурителните прагове вече се увеличават със 7.6% във всички икономически дейности без договорка. 

Първоначално Калфин искаше да освободи от увеличението работещите в цигарените фабрики, но премиерът Бойко Борисов му се скара и разпореди да няма спорни изключения, припомня "Сега". Сега от по-високите минимални осигурителни прагове в бюджета на ДОО се чакат допълнителни 80 млн. лв. приходи. Максималният осигурителен доход няма да се увеличава и остава 2600 лв. Таванът на пенсиите също не се променя - запазва се в размер на 910 лв. 

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини