Министър Василева: Инвестирахме 70 млн.лева в живота и здравето на кърджалийци

     Инвестирахме близо 70 млн.-лева в живота и здравето на Кърджалийци. Това е най-мащабната инвестиция на територията на общината. Тя се осъществи благодарение на отговорното управление на проекта от ръководството й. Това заяви в Кърджали при откриването на т.нар. Воден цикъл на града министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

    На церемония в новоизградената пречиствателна станция за отпадни води на Кърджали министър Василева преразя лентата заедно с кмета на Кърджали Хасан Азис, областният управител Илия Илиев и духовните лидери отец Петър и Бейхан Мехмед. Присъстваха депутати, кметове на общини от областта, кметове на населени места , общински съветници.

    Министър Василев подчерта, че като член на Европейския съюз България изпълнява ангажиментите си към своите съседи да пречиства водите на Арда на своя територия. Проектът за Водния цикъл на Кърджали бе подписан последен от серия проекти,но завърши в срок. Така освен Момчилград и Кърджали вече има изграден Воден цикъл, каза министър Василева.Тя посочи, че в предходния програмен период на ЕС до 2013 г. са усвоени над 3 млрд. лева,като предстои надграждането на проектите до 2020 г.

    Кметът Хасан Азис посочи, че една от ахилесовите пети на Кърджали е било опазването на околната среда и водите. Десетилетия наред отпадните води на града се изливаха в Арда. Кърджали вече отговара ня изискванията на ЕС и има необходимото пречиствателно съоръжение , каза градоначалникът.Той отбеляза,че това ще удовлетвори нашите съседи Гърция и Турция. Хасан Азис определи Водния цикъл като най-мащабния проект през последния век. Сигурен съм ,че кърджалийци ще оценят тази голяма инвестиция,подчерта Хасан Азис.

    Областният управител Илия Илиев бе категоричен , че ползата от проекта ще бъде безпорна. Показваме отношението си към най-голямото богатство което кърджалийци имат-водите.Това е пример и в бъдеще трябва да се възползваме от европейската солидарност за видими резултати в Кърджали, посочи губераторът.

    От страна на изпълнителите Нина Стоянова посочи, че проектът е бил един от най сложните. Самата пречиствателна станция на града е една от най-големите в страната.

    Енорийският севещеник Отец Петър се помоли Бог да помага на кърджалийци и местна и държавна власт да работят в единодействие. Той призова да се работи с „материала“, такъв какъвто е, перефразирайки премиера. Отец Петър сравни пречиствателната станция с крепост, която ни брани от срещу тези, които няма отношение и морал и замърсяват околната среда. Той я сравни с крепостта Вишеград над пречиствателната станция, която е пазела града от врагове. Днес врагът е в самите нас, ако не успеем да опазим природата,подчерта отец Петър.

    Районният мюфтия посочи, че е споменавал в молитвите си всички работили по Водния цикъл. Да има берекет в този проект, пожела духовникът .

    Двамата благословиха начинанието.

    Т.нар.Воден цикъл е изграден от консорциумите „ДССД“Обединение ПСОВ-Арда-2013“ и ДЗЗД „Обединение Архидос-2013“. Възлиза на 69 590 828 лева,от които безвъзмездната помощ от ЕС е 56 млн.лева. Изградени са пречиствателна станция, довеждащ колектор, канализационна и водопроводна мрежа.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини