Ванга предрекла: Бликне ли вода от Голямата базилика, България тръгва нагоре

Вода бликна от Свещения кладенец на Голямата базилика в старата българска столица Плиска, съобщиха от НИМ. Първите капки от представената като чудотворна течност се появиха вчера по време на разкопките точно в 11,14 ч. Местен бизнесмен е осигурил помпа за изпомпването й .

Шефът на НИМ Божидар Димитров припомни, че според едно старо предсказание на Баба Ванга, когато рукне вода от този кладенец, за България ще настъпи нова ера и ще започне да се възкачва.

Може би заради това Димитров заяви, че първият, който трябва да бъде окъпан с животворната вода, е премиерът Бойко Борисов. Това можело да стане на 10 август, когато той ще открива пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ и ще посети и Плиска.

Голямата базилика и манастирът около нея са били духовно средище. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния. В момента тя се реставрира с 500 хил. лева, отпуснати от кабинета. От НИМ обаче организират кампания за набиране на средства, тъй като са необходими общо 8 милиона. Като част от проекта вчера базиликата беше заснета от екип инженери и геодезисти, бяха направени и фотоси отвисоко с дрон.

Божидар Димитров сравнява базиликата с Партенона и Колизеума. „Тя е най-голямата сграда, построена от древните българи, така както Партенонът и Колизеумът са най-големите сгради, построени от древните гърци и римляни - обоснова се шефът на НИМ и поясни: - Но Партенонът е по-малък (59 метра дълъг) от Голямата базилика (102,5 метра), а Колизеумът е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали мъченически на арената.“

Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, е писал на Димитров, че организацията ще подкрепи финансово реставрацията. Подобни намерения има и Камарата на строителите.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини