Без свинско в детските градини! ДПС-то го иска

ДПС поискаха менюто в детските градини да бъдат съобразени с религията, която изповядват децата.

Според партията на Местан децата мюсюлмани не трябва да бъдат принуждавани да ядат свинско месо, защото е против религията им.

Редовно в менюто на забавачките в Кърджали има свинско, което обаче никога не е било проблем и за децата, и за родителите.

"Конкретно за месото специално аз не съм получавала никакви сигнали, жалби или оплаквания от страна на родителите", заяви пред bTV Бахрие Раиф, директор на ОДЗ.

В общината, където ДПС управлява от години, за първи път преди месеци кметството получава жалба от група мюсюлмани за месото в детското меню.

В момента върви допитване до родителите и ако те кажат "Не", общината ще се съобрази.

"Ако е "Не", в никакъв случай общината няма да пристъпи към действие, което ще постави децата в различно положение, тоест децата трябва да ядат едно и също нещо. Менюто не трябва да се различава от на нито едно дете", посочи кметът на Кърджали Хасан Азис.

От ДПС обаче искат свинското в детското меню да бъде забранено със закон.

"Телешко ще яде, защото детето няма да разбере даже дали яде свинско или телешко", каза Шабанали Ахмед, депутат от ДПС.

Айгюл Бекир е медицинска сестра в детската градина и има шестгодишна дъщеря, която на обед е яла от спагетите със свинска кайма.

"Не ме притеснява, живеем в България все пак, няма фирма, която да ни донесе чисто месо, засега", казва тя.

Храненето в детските заведения е регламентирано в наредба на здравното министерство. Изискването е храната да бъде здравословна, а месото - без мазнини и кожи.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини