Реформаторите с контраноминации за шеф на БНБ?

Реформаторският блок смята да издигне собствени номинации за нов управител на БНБ.

Така остава под въпрос процедурата по избор на гуверньор на националната ни банка, която от ГЕРБ смятат, че е сигурна за тяхното предложение - Димитър Радев

Две от възможните имена, които излязоха на преден план в публичното пространство са Любомир Христов, който беше кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева при последните избори, и икономическият експерт на "България на гражданите" Бисер Манолов.

Имената и евентуалните номинации нито потвърди, нито отрече депутатът от РБ и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в НС Димитър Танев, цитиран от БНР. Той отрече категорично да текат в момента задкулисни договорки от типа подкрепа на РБ за гуверньор на БНБ срещу подкрепа за подуправител на ресор „Банков надзор".

Според Танев процедурните правила не са направени за единствения засега официално номиниран кандидат Димитър Радев.

Също така депутатът от реформаторите отрече да има задкулисно договоряне на подкрепа от страна на една политическа сила за кандидата за управител на БНБ, която да бъде "изтъргувана" за подкрепа за подуправител с ресор "Банков надзор". Изборът на такъв подуправител предстои след избирането на новия гуверньор на БНБ.

Не мисля, че на този етап може да се говори за задкулисни преговори, тъй като подуправителите се предлагат от управителите, т.е. двата избори са независими един от друг, те не се гласуват заедно, уточни Танев.

Във връзка с критиките на неправителствени организации за краткия срок, в който ще се извърши изборът на нов управител и за невъзможността да се направи проверка, Димитър Танев коментира, че в Закона за БНБ няма конкретни изисквания за избора на гуверньор с изключение на условията да е български гражданин и да е лице с високи нравствени качества и професионалист в сферата на икономиката, финансите или банковото дело.

"Виждате колко широко е отворена вратата, за съжаление", коментира Димитър Танев.

Депутатът изрази надежда както в комисията, така и в пленарна зала да бъдат поставени всички въпроси, включително и от опозицията, а кандидатите да отговорят на тях по най-добрия начин.

Според депута от РБ публичното изслушване на кандидатите за управител на БНБ е единственият начин да бъдат оценени качествата им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ни
    никсън
    0 0
    13:53, 5 юни 2015
    хаха да бе да, не на мен теа. играят го в комбина с ГЕРБ и това е само димка.
  • 2
    Mима
    1 0
    08:39, 6 юни 2015
    Ей как си личи, че всичко вече е договорено и се работи в посока Радев да бъде гуверньор. Като го представиха и започнаха да го налагат, обществото се възмути, че няма никакъв конкурс за поста и реално не ни се дава избор от специалисти. Сега започнаха да му измислят как реформатрите, които благодарение на ГЕРБ получиха толкова голяма власт за мижавите си 5-6 % на изорите, да изкарат няколко куци коне, че да се имитира ужким състезание за поста. Любо Христов, първо не е никакъв експерт и от години се изказва как иска да закрива всички банки в страната. Да не говорим и че един от платените лакеи на Цветан Василев. Ясно е, че той не става за поста. Толкова ли нямат смислени кандидати от реформаторите или просто наистина го играят като подлоги.
  • 3
    Me
    Melani_1433594632
    0 0
    15:32, 6 юни 2015
    Няма конкурс, няма реална конкуренция, няма кандидати... от къде знаем, че Радев е най-добрият за този пост?
Последни новини