Заседанието на НС се провали. ГЕРБ: Саботаж на БСП и ДПС

За първи в 43-ото НС заседанието се провали заради липса на кворум. ГЕРБ обвини ДПС и БСП в саботаж. От левицата искали да проверят дали ГЕРБ не са вече на море
За втори път от началото на този парламент в началото на деня нямаше кворум - така се случи и неотдавна, но тогава в крайна сметка се събраха нужните 121 депутати.

Тази сутрин в 9 часа се регистрираха само 101. Беше дадена 15-минутна почивка, след която да бъде направен нов опит парламентът да събере кворум и да започне работа. И след нея обаче нямаше достатъчно народни представители в залата. Председателят Цецка Цачева заяви, че в 9,30 ще бъде направен трети, последен опит. Очакванията й не се оправдаха и тогава - в залата този път бяха само 113 депутати. Така днес няма да има парламентарно заседание.

Междувременно, още след първия провален опит, Цвета Караянчева от ГЕРБ даде брифинг, на който заяви: 

По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид това, че преди три месеца наложихме мораториум трябваше да действаме бързо. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”. 

По думите й отговорността за неприемане на законопроекта ще е тяхна, защото може да се наложи за втори път да се налага мораториум (този изтича на 9 юни). 

"Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието. Моля коалиционните ни партньори да осигурят кворума”, призова Караянчева, цитирана от "Фокус". 

Промените срещу незаконната сеч предвиждат задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната. Така дейности ще могат да се извършват единствено при наличието на влязъл в сила горскостопански план или програма, изготвен от съответния собственик. 
В отговор на обвиненията Мая Манолова каза, че депутатите на БСП са в парламента, но искали да проверят дали колегите им от ГЕРБ вече са тръгнали към морето

Дали си спят в къщи или изобщо, каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от хората", добави социалистката. 

Запитана дали от левицата ще се регистрират при повторен опит за събиране на кворум тя отговори, че ще изчакат да видят дали са се събрали от мнозинството. 

"Все пак ни управлява четворна коалиция. 4 парламентарни групи с такова мнозинство да не могат да започнат заседание, според мен е абсолютно несериозно отношениеМного се разхайтиха, това беше начин да им бъде припомнено“, заяви още Манолова. 

Нека да поработят малко и управляващото мнозинство, и да се стегнат, каза и лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му очевидно в управляващото мнозинство има проблеми - "юрнали" се по местните избори, което затруднявало сериозно законодателната дейност. 

Миков увери, че не са имали уговорка с ДПС да провалят кворума.

Управляващите носят цялата отговорност за осигуряване на кворума, коментира пред журналисти и зам.-председателят на НС Алиосман Имамов, предаде БТА. 

"Този номер го научихме от ГЕРБ, няма никакво отношение към Закона за горите, няма никакъв проблем със закона", добави депутатът и уточни, че ДПС ще обсъди дали да го подкрепи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини