Казват кои са фирмите, точили КТБ. Преглед на печата

ДАИ.

"Монитор":

Инспектор от ДАИ дере на пътя, уволниха го

Хасковски служител на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) бе заснет да иска 20 евро подкуп от турски тираджия по автомагистрала „Марица" в близост да границата с Турция. На записа, качен в YouTube в края на май, се вижда как 36-годишният Петър Валентинов Василев се приближава за проверка към товарен камион с турска регистрация. После се чува разговор, но без в същото време да се вижда лицето на инспектора. На въпрос на тираджията „Пари ли да давам?", българинът невъзмутимо отговаря: „Ми, к`во искаш, контрол ли да ти правя?".
Разговора се води на турско-български, като се използват позивни - вместо сума се назовават цветовете на евробанкнотите. „Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени)" - тоест иска се синята банкнота от 20 евро, не червената от 10. Турският шофьор се оправдавал, че има само лири - около 100.

Референдум.

"Труд":

3,5 млн. българи са нужни за референдум

На референдума през есента поне 1 750 293 българи трябва да поискат въвеждането на задължително гласуване у нас, за да стане факт то. Това стана ясно, след като изненадващо на първо четене депутатите не намалиха прага на валидност на националните допитвания.
Така резултатите от изборния реверендум ще важат, ако в гласуването са участвали най-малко 3 500 585 (това е броят на гласувалите на парламентарните избори м.г., б.а.). А предложението ще се счита за прието, ако поне половината от тях гласуват с "да".
Очаквано президентът Росен Плевнелиев предложи националното допитване на 25 октомври да бъде с три въпроса: 1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Игнатиево.

"Дума":

Бъчварова се захваща с Игнатиево

Вътрешният министър Румяна Бъчварова реши лично да посети районните управления на МВР, които работят по случая с джебчиите от Игнатиево. Тя замина за Варна, за да се запознае с подробностите от разследването. ДУМА припомня, че след телевизионен репортаж, посветен на замогнали се от кражби жени, в Игнатиево бе проведена мащабна полицейска акция. Бяха арестувани 13 души, издадени са и няколко акта.
Бъчварова се оправда с новото ръководство на полицията във Варна, което работело от месец. Знаем за съществуващи проблеми и очакваме резултати в най-скоро време, добави тя. На среща с шефовете на полицията са определени дългосрочни оперативни мерки. Създадена е нова организация за контрол на работата на охранителните фирми и се въвеждат нови формати на взаимодействие с полицията. Заради летния туристически сезон ще бъде увеличен и броят на служителите на МВР, които ще работят срещу джебчийството. По заповед на Бъчварова е разпоредена и проверка по определени линии на дейността на ОДМВР - Варна.
Варненската окръжна прокуратура проверява имало ли е полицейски чадър над джебчийките. Директорът на варненската полиция Даниел Пашов призна, че очаква да се потвърди, че униформени са покровителствали крадлите.

КТБ.

"Монитор":

Без банкова тайна за фирмите, точили КТБ

Банковата тайна на фирмите, които са източвали КТБ, ще падне, предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции. Той е подкрепен от абсолютно всички парламентарни групи в Народното събрание.
С новите текстове, които вече са внесени в НС, отпада банковата тайна за всички юридически и физически лица с влогове с преференциални лихви, ако те са извършвали разпоредителни сделки с тях след поставяне на банката под специален надзор.
Осветлени ще бъдат влоговете и сметките на всички лица и фирми, на които са били предоставени
привилегировани лихвени условия
за период две години преди неплатежоспособността, както и за тези,
които са направили волеизявление за цесия или прихващане, съобщи председателят на временната анкетна комисия в НС, която проверява данните по казуса с КТБ Десислава Атанасова.

БНБ.

"Сега":

Искров няма да подава оставка под натиск

Задочен конфликт със заплахи за физическа разправа избухна между председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и управителя на централната банка Иван Искров.
Иван Искров подава оставка на 19 юни. Това е съобщил лично той на Менда Стоянова, стана ясно на заседанието на бюджетна комисия. "Искров заяви, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме датата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова. Това Искров е заявил в неофициален разговор с председателя на комисията миналата седмица.
Тя съобщи, че ако Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

Източник: questona.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини