Горското поема опазването на малкия креслив орел, спират сечта в местообиталищата

Вероника Фердинандова представи проекта

Регионалната дирекция по горите в Кърджали се ангажира с опазването на застрашения от унищожение малък креслив орел. Заедно с Българското дружество за защита на притиците Изпълнителната агенция по горите осъществява проект за защита на неговите местообиталища в широколистни и иглолистни гори.Горските се ангажират да ги пазят от планова и бракониерска сеч. Лесничеи и еколози започват кампания „Аз пазя горите и орлите на България“ ,за да привлекат широка обществена подкрепа.

Съвместните усилия на горски и еколози бяха представени от ръководителя на проекта Николай Василев от Изпълнителната агенция по горите и Вероника Фердинандова от Българското дружество за защита на птиците в РДГ-Кърджали.

Фердинандова подчерта че с ИАГ си партнират от 2007 г. Според техни данни в България гнездят 420 двойки малък креслив орел, който е в Червената книга на застрашените видове. Популацията му е значително по-голяма от тази на кралския орел.За сега от кралски орел са регистрирани само 20 двойки.

В Източните Родопи са установени 20 гнезда в 80 гнездови територии. Най-много гнезда има в Сакар и Западна Странджа.

Малкият креслив орел е изключително агресивен в гнездата си. Затова обикновено оцелява едно малко. Птиците мигрират в Източна Африка, където много от тях загиват. От Българското дружество за защита на птиците се опитват да проследят миграцията им.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини