Пречиствателната станция на Кърджали заработи на пълни обороти, технологията последна дума на техниката

Пречиствателната станция на Кърджали заработи на пълни обороти. Вече втори месец в нея се обучават 21 души персонал, като паралелно с това се пречистват всички отпадни води на града. В станцията влизат всички колектори.Водата която изтичя в яз.“Студен кладенец“ е бистра и без механични примеси.

Днес в присъствието на журналисти кметът Хасан Азис инспектира Пречиствателната станция, която е ключов обект в т.нар. Воден цикъл на града. Тя вече има акт 15 който позволява тестовете. Предстои до два месеца да бъде изготвен акт 16 и станцията да влезе официално в експлоатация. До края на октомври ще се реши проблемът със собствеността й. Възложител на строителството е община Кърджали, но не е изключено тя да натовари с експлоатацията В и К.

Общо 70 млн.лева струва изграждането на т.нар.Воден цикъл на града , финансиран по оперативна програма „Околна среда“. Само Пречиствателната станция струва 28 млн.лв. Тя е с модерно немско оборудване по последна дума на техниката. Много от технологичните решения са уникални за страната, като метантанка,в който се съхранява добиваният от утайките газ метан.

Готвим реализацията на проекта Воден цикъл от десет години. Първоначално подготвихме проектите. Имахме готовност да направим пречиствателни станции и в още десет населени места в общината. Успяхме да реализираме пречиствателна станция само в Бойно. Ограниченията ,които се наложиха за изграждането на такива съоръжения само за населени места с над 10 000 жители ни попречиха. Не губим надежда тези ограничения да отпаднат, каза на брифинг кметът Хасан Азис. Той припомни, че първоначалният проект е подготвен по предпресъединителната програма ИСПА. По-късно е бил актуализиран. Благодарение на настойчивостта на Община Кърджали проектът за Воден цикъл се изпълнява в срок. Малки забележки към изпълнителите са наложили удължаването на срока за подписванто на акт 16,поясни ръководителят на проекта инж.Митко Синабов.

Освен Пречиствателната станция са изградени водопреносна мрежа,колектори и канализация с дължина повече от 35 км. Част мрежата е реконструирана ,но по-голямата е нова. В рамките на проекта е решен проблема с магистралния водопровод за Момчилград.

Проектът е изпълнен на 100 % отчете градоначалникът. Разплатени са 72 % от строителните и монтажните работи. Общината участва със свой принос от над 2 млн.лева.

Журналистите бяха запознати с основните съоръжения на Пречиствателната станция: съоръженията за отделяне на едрите механични отпадъци, резервоарите за биологично третиране, утаителите, метантанка.

Смятаме да организираме Седмица на отворените врати. Искаме ученици и граждани да се запознаят с това уникално съоръжение, което е едно от най-значимите, изграждани през последния век в Кърджали,сподели кметът Хасан Азис. Той каза, че ползата за града е основно екологична:чисто Водно огледало и чист яз.“Студен кладенец“. Тук можем да обогатим екологичната си култура. Затова смятам,че повече кърджалийци трябва имат възможността да видят Пречиствателната станция, подчерта градоначалника.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини