Турция произведе скандален филм за Възродителния процес, поръчан от държавата

По държавна поръчка турският режисьор Осман Седен сътвори скандален филм за т.нар.Възродителен процес. В сериалът ,озаглавен „Отново да се родиш” са показани сътворени от фантазията на автора сцени на насилие, които нямат нищо общо с действителността. Филмът е поръчан от Комитата за телевизия и радио на Турция и трейлър е разпратен до някои български медии. Повечето от тях обаче пазят мълчание.

В „Отново да се родиш” се разказва за историята на някои си Юмер,емигрирал в Германия. Според авторът на сериала Юмер е роден в България и е преживял ужасите на Възродителния процес и последвалата го т.нар.Голяма екскурзия. Той се „преродил” в новата си родина без да предаде род и религия.

В това няма нищо лошо. Проблемът е,че в документалния филм е преплетена и твърде много художествена измислица. Твръди се за публични екзекуции на български граждани при отказ да си сменят имената.

-”Съгласни ли сте да си смените имената?”

-„Не!”

-„Огън!”

Това е съдържанието на кратка сценка в иначе документалния филм.

По този повод сайта No Comment публикува изавления на наши изселници в Турция,които категорично отричат достоверността на лентата.Те споделят за принудата за смяна на имената,но категорично опровергават да е имало подобни изтъпления.

Сериалът е само един от случаите на водена в Турция целенасочено „фолклоризиране” на Възродителния процес.По поръчка на Министерството на културата наши изселници пишат книги,които след това държавата разпространява в училищните библиотеки.В тях кипи от героизъм и подвизи срещу „насилието на българите”.

Наред с легалната литература обаче в южната ни съседка се печатат и апокрифни издания.Така по случай двадесетгодишнината от т.нар.Възродителен процес бе отпечатана цяла поредица от книги с анонимния автор Азис бей, посветена на героите от Белене,на десидентската организация Демократична лига и съпротивата на жителите на село Ябланово срещу насилствената смяна на имената.Вместо да бъде предложена в книжарниците ,поредицата се разпространяваше полулегално из нашата страна.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    гражданин от малцинството
    7 -1
    16:40, 20 май 2015
    До д-р Черкезов и всички власимащи.
    Уважаеми господа днес бях свидетел на арогантно отношение на кожодер а не доктор Караиванов -невролог. Най брутално искаше 100 лева от човек който беше при него за прпеглед или за освидетелстване.Човека не можа да ги намери и му каза че има само 50 лева а той го изгони най брутално и позорно иначе няма да получи документа. Защо се правите че няма корупция сред лекарите .Най големие рушветчии и то по най грубия начин.Какво ги съжелявате народе и от кого се страхувате да ви грабяа иначе пискат като.... Поочти всички са еднакви.Крачунов нагоре по етажите наред.Къде сте г-н Москов къде сте властимащите.защото на вдас ви обръщат внимание.

Още новини

Последни новини