Кметовете искат от вътрешния министър да се подобри организацията за издаване на паспорти

Кметовете на седемте общини от област Кърджали изпратиха писмо до г-жа Румяна Бъчварова,заместник министър председател и министър на вътрешните работи на Република България относно подобряването на организацията за издаване на документи за самоличност.

От началото на месец март в седемте общини на територията на област Кърджали се наблюдава засилен приток на граждани, живеещи или работещи в чужбина, които идват с цел подаване на документи за подмяна на паспортите си. Много граждани все по- остро поставят пред кметовете на общини въпроса за съдействие и подобряване на организацията за прием, обработка и издаване на документи за самоличност, се казва в писмото.
През настоящата календарна година се очаква около 80 000 български граждани от област Кърджали да подменят задграничните си паспорти, чийто срок на валидност изтича. В същото време продължава и постоянния процес за подаване на документи за нови паспорти и лични карти за първи път. Опитът ни от предишни години показва, че това създава огромно напрежение за служителите в звената „Български документи за самоличност”, както и възмущение от страна на гражданите за бавното обслужване и създавания хаос при подаване на документите, се посочвая още в писмото.

Кметовете на Кърджали, Крумовград, Кирково, Ардино, Джебел, Черноочене, Момчилград настояват пред министъра на вътрешните работи да се предприемат необходимите действия, за да може със съвместни усилия да се подобри обслужването на гражданите и в същото време да се създадат оптимални условия за работа на служителите, ангажирани с този процес. Конкретните предложения на кметовете са:

1. Да се въведе удължено работно време на служителите в звената „БДС”, както и да се обсъди възможността за работа през почивни дни при по-голямо натоварване.
2. При необходимост да се командироват допълнително служители от близки ОД на МВР, които не са натоварени с такъв екстремен прием на документи, както са звената в област Кърджали.
3. Временно предоставяне от общините в областта на ОД на МВР на допълнителна компютърна и размножителна техника.
4. Предоставяне на допълнителни помещения – общинска собственост, за прием на документи и заявления.
5. Командироване на общински служители в звената”БДС” по време на кампанията, които да подпомогнат процеса на прием и обработка на формуляри за издаване на документи за самоличност и паспорти.

Кметовете на общини изразяват готовност за обсъждане на съвместни мерки, с цел осигуряване на качествено, бързо и ефективно обслужване в интерес на всички на граждани на област Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини