Скандали за непосилни такси за вход на Перперикон,отлив на туристи

Скандалите за непосилни такси на Перперикон са ежедневие след като билетчето за вход стана 6 лева. Туристите отказват да платят толкова висока цена, сравнявайки я с входа на други археологически обекти в страната. Повечето от посетителите са семейства и входът не е по силите им.Четиричленно семество трябва да се бръкне с над 30 лева.Отстъпка няма.Преференции има само за групи над 20 човека.Това сподели пред Кърджали бг вести общинският съветник Георги Кючуков.

  Високата такса бе въведена с решение на Общинския съвет по предложение на ръководството на музея. Целта е да се набират средства за поддръжката на комплекса.Очакваше се след социализацията, погълнала 4 млн.лева да се увеличи притокът на туристи. Екскурзоводи обаче споделят,че посещенията намаляват.Една от причините е липсата на нови,атрактивни открития.

Според археолога Николай Овчаров,който проучва Перперикон ,годишно над 200 000 души посещават скалния град на траките.По инициатива на кмета Хасан Азис наскоро бяха спечелени 1,5 млн. лв.от Норвежки фонд,които също ще се вложат в социализация на комплекса.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини