В Кърджали няма засилена смяна на настоящ адрес преди изборите на фона на страната

анните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството сочат, че за цялата страна преди местните избори почти двойно се е увеличил броя на хората,променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април на тази година в сравнение на същия период на миналата година. В някои области като Кърджали, Варна, Разград и София-град, броя на пререгистрираните е почти без промяна, докато в други места е повече от двойно, понякога тройно и повече. За този период в област Кърджали постоянният си адрес са сменили 2287 души, а настоящият – 2328 души. За миналата година за същия период постоянният си адрес са сменили 2095, а настоящият – 2828 души.

Около три пъти, а някъде дори и повече, са се увеличили хората, сменили настоящия си адрес в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Хасково за първите месеци на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Справка, изпратена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е във връзка с множество въпроси дали се е увеличила пререгистрацията на хора непосредствено преди местните избори.

Според закона за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само хора, които имат постоянен или настоящ адрес в общината поне 6 месеца преди вота. Затова и пререгистрацията се случва доста по-рано от изборите през ноември.

За трите месеца през 2014 г. настоящия си адрес са сменили 55 288 българи, докато през тази година за същото време това са направили 91 199 души. При постоянните адреси не се наблюдават подобни тенденции.

В Хасково 4680 са сменили настоящия си адрес /при 1700 за 2014г./

МРРБ дава и по-детайлна разбивка по общини в някои от областите, където се забелязва значителен ръст на пререгистрациите.

Съгласно Закона за гражданската регистрация, адресната регистрация се извършва от кмета на общината, на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица. Въз основа на въведените от общинските служби данни ГД ГРАО към МРРБ поддържа обобщен регистър на населението – Национална база данни „Население“, съобщават от Министерството.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини