Черноочене подари букет от толерантност

Вчера в препълнената зала на Народно читалище „Пробуда 1952“ в село Черноочене се проведе общинският кръг на втори национален конкурс за любителско творчество „БУКЕТ – България в Усмивките и в Културата на Етносите и на Толерантността“ Инициативата се организира под патронажа на Д-р Ахмед Доган.
Конкурсът се откри с думите на великия мислител от средновековието Джелаледин Руми-Мевляна: „Ела, … и пак ела, какъвто и да си…”. С индивидуалното и групово участие своите таланти показаха 64 участници в отделни категории, като музикално и танцово изпълнение, изобразително изкуство, театър и др.

Журито доста се затрудни с оценяването при определянето на класациите. За всички участници организаторите бяха предвидили изненади, а за класиралите се парични награди и грамоти.
Събитието беше уважено от кмета на Община Черноочене Айдън Осман, председателя Общинския съвет Бедрие Газиюмер и много граждани.

Кметът на Общината Айдън Осман връчи наградите и грамотите на призьорите и им пожела винаги да носят факела на толерантността и да развият букета от различни култури.
Целта на проявата е да даде отговор на потребността да погледнем през очите на другия, за да се усмихнем и да живеем заедно в един по-богат и по-красив букет от различни култури. Конкурсите „БУКЕТ” са като отговор на тази потребност – чрез традиционната култура на малцинствата, чрез самопознанието и проявленията на идентичността, чрез познаването и приемането на „другия” – да се отстоява свободата и възпитава толерантността.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини